Zlín je opět pupkem dětského filmového světa

Zlín - Příjezdem Kinematovlaku začala v neděli v devět hodin ráno největší a současně nejstarší filmová přehlídka na světě věnovaná dětem a mládeži - Film Festival Zlín. Potrvá do 7. června, slavnostní večer připadl na sobotu o den dříve, přenášela ho živě Česká televize. Připraveny jsou také pravidelné Zlínské festivalové minuty. Na 49. ročníku se představí 473 filmů ze 44 zemí. Sály prvních festivalových projekcí se otevřely v neděli krátce před jedenáctou hodinou. Program pokračoval až do pozdní noci.

Snímky české i zahraniční

Z řad českých snímků budou o přízeň poroty usilovat třeba Děti noci, Anglické jahody, Peklo s princeznou nebo snímek Kdopak by se vlka bál. V soutěži evropských debutů se objeví snímek Proměny absolventa zlínské školy Tomáše Řehořka.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

„Já osobně jsem letos velice potěšen především kanadskou kinematografií. Za všechny bych třeba jmenoval kanadský film režiséra Philippa Falardeau To já ne, přísahám,“ zmínil svůj tip ředitel festivalu Petr Koliha.

Dny evropské kinematografie letos patří španělské filmové tvorbě a kultuře. Mezi hosty, kterými jsou většinou mladí a začínající herci, bude i syn slavného režiséra Luise Buňuela, který na festival přiveze i dosud v Česku neuvedené filmy svého otce.

„Z dalších jmen bych uvedl třeba vycházející americkou hvězdu Annu Sophii Robb, která hraje ve filmu Most do země Terabithia. Dalším významným hostem festivalu je režisér Gabor Csupo,“ doplnil Koliha. Z účasti na festivalu se z vážných důvodů chvíli před začátkem omluvil herec Alexej Bardukov.

Na filmový festival nejen za filmem

Doprovodný program v podobě Kinematovlaku vyjel už 20. května ze Znojma. Speciálně upravená vlaková souprava ukončí svou pouť 7. června. Na pondělí je připraveno v doprovodném programu deset akcí, mezi jinými Španělská animovaná dílna a Den v zoo.

V úterý čeká návštěvníky bohatý program na Dni s Českou televizí. Odpoledne ozdobí chodník slávy další dvě jména. Ve středu se bude sázet festivalový strom osobností, Mladé pódium představí mladé talenty a den uzavře koncert Petra Muka pro Kapku naděje.

Ve čtvrtek se účastníci pobaví při odpoledni ve Slunečnici nebo na festivalovém Dni zdraví. Večer budou vyhlášeni vítězové Duhové kuličky, které za nejlepší reklamy udělí i dětská porota. Šestý festivalový den zahájí Festival Cup na Mladcové, na náměstí Míru se „zblázní“ architekti se stavebnicí Lego a Český rozhlas uspořádá svůj den. A především se uskuteční aukce filmových klapek.

Ve dnech 5. až 7. června se koná veletrh hraček Dětský svět. V neděli se milovníci koní vydají do Slušovic na Velkou cena FF Zlín 2009.

Závěr festivalu uvede Česká televize v přímém přenosu - 6. června od 20:00 hodin. Ceny úspěšným filmařům budou předávat například Jiřina Bohdalová, Jiří Mádl, Dagmar Patrasová nebo Jiří Lábus. V rámci večera bude vyhlášena vítězná dvojice ankety o nejpopulárnější pohádkovou dvojici, kterou vyhlásila Česká televize spolu s Mezinárodním festivalem filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Vylosovaný hlasující získá mimo jiné možnost účinkovat v nové pohádce režiséra Matěje Mináče Šťastný smolař, kterou bude Česká televize natáčet od září 2009.