Zlínský festival byl v režii ČT

Zlín - Dnešní den zlínského filmového festivalu pro děti patřil podle tradice České televizi, která zde pravidelně pořádá Den s ČT. Na tom letošním se mimo jiné slavily narozeniny Boba a Bobka. Jako mediální partner nejstarší přehlídky filmů pro děti a mládež na světě připravila program pro děti všech věkových kategorií. Celodenní program vyvrcholil koncertem skupiny Děda Mládek Illegal Band ve 20:00 ve Sportovní hale. Všechny akce byly přístupné zdarma.

„Místní náměstí Míru ožilo už v devět hodin ráno, od té doby sem dorazily stovky dětí a jejich rodičů. Program je velmi pestrý, tančilo se, zpívalo, to vše s moderátorem Martinem Dejdarem a oblíbenými pohádkovými postavičkami,“ informovala redaktorka ČT Lucie Klímová. Na náměstí byly nejrůznější atrakce, například obří trampolína a skluzavka, děti si mohly vyzkoušet i práci se sádrou nebo face-painting.

Dopoledne bylo vyhrazeno těm nejmenším, ti oslavili mimo jiné třicáté narozeniny králíků z klobouků Boba a Bobka. Vyhlášen byl také nejpohádkovější zámek, za který byl označen ten v Telči. Na odpoledne byl připraven pořad pro náctileté, kde nechyběly ani adrenalinové atrakce.

Jiří Janeček, ředitel ČT:

Dětská tvorba je jednou z priorit České televize. Filmy pro děti a mládež se dělají v České republice v podstatě jen ty, které produkuje nebo koprodukuje ČT. Trochu si přihřívám svou polívčičku, ale nebýt ČT, tak by dětské filmy možná ani nebyly.

Ve tři hodiny přišlo na řadu odhalení hvězd na chodníku slávy - letos na něj přibyly otisky herců Terezy Brodské a Ondřeje Kepky. Ti se tak stali sousedy hvězd Žanety Fuchsové nebo Tomáše Holého.

„Byla jsem tím moc potěšená,“ radovala se ze své hvězdy Tereza Brodská, kterou diváci jako dětskou herečku znají například ze seriálu Vlak dětství a naděje. Ondřeje Kepku zase dodnes doprovází role Honzíka z Arabely. „Koho by to nepotěšilo, upřímně řečeno,“ uvedl ke zlínskému ocenění, „ale je to také závazek, aby nezůstalo jenom u vzpomínek na dětské role.“

FF Zlín se letos pořádá už po devětačtyřicáté. Celkem na něm bude promítáno téměř 500 filmů ze 44 zemí. Česká televize informuje o festivalovém dění pravidelně ve Zlínských festivalových minutách.  

Rozhovory s hercem Timem Currym, herečkami Annou Sophií Robbovou a Clarou Lagovou, hosty 19. ročníku, si můžete poslechnout v záznamu Událostí v kultuře z 2. 6., které se celé živě vysílaly právě ze Zlína. Živě v nich zahrál i Tomáš Klus, autor písní k filmu Anglické jahody, jenž bude na FF Zlín také uveden.