Představení o Gershwinovi zahájilo Tanec Praha

Praha - Vystoupení francouzského souboru Montalvo-Hervieu zahájilo večer v Hudebním divadle Karlín 21. ročník mezinárodního festivalu Tanec Praha. Multikulturní soubor s tanečníky ze tří kontinentů patří k tělesům, která ve světě určují trendy současného tance. Do Prahy přivezl představení inspirované životem skladatele George Gershwina "Good Morning, Mr. Gershwin". V Hudebním divadle Karlín bude k vidění i zítra, poté se rozběhne bohatý program festivalu, který se bude konat do konce června v Praze a dalších 9 městech ČR.

„Sleduji jejich práci už dlouho, vloni v září na Lyonském bienále jsem byla nadšená jejich novinkou - posledních pět let jsem neviděla lepší představení,“ říká ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová. „Tohle musí Praha vidět, napadlo mě. Je to nejdražší představení, které jsme kdy uvedli, a karlínské divadlo je pro něj se svojí velkou scénou zcela ideální,“ dodává. 

Představení uplatňuje princip revue s výraznou taneční i výtvarnou poetikou. Tanečníci kombinují balet, hip-hop, break dance, step, afro dance a contemporary; všechno zároveň korunuje vtip. Ve druhé části představení řeší vážné téma, společenské problémy USA 20. a 30. let a otázky rasové segregace. „V 90 minutách projdeme hudební vývoj skladatele - období muzikálu, období směřování k vážné hudbě a nakonec vznik opery Porgy a Bess,“ vysvětluje jeden z tanečníků souboru Montalvo-Hervieu Bobo Pani. Podle svých slov je rád, že budou vystupovat v Praze; Kreuzmannová uvedla, že soubor slevil ze svých běžných finančních podmínek.

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha 2009 potrvá v Praze do 26. června, kdy jej ukončí velký galavečer v O2 Areně věnovaný českým tanečníkům a choreografům. Představí se i v rekordním počtu regionů - zavítá do dalších devíti měst. „Jsem ráda, že tolik měst projevuje zájem o současný tanec. Zatímco ve světě je mainstreamem, u nás je stále spíše Popelkou,“ říká Kreuzmannová.

Během festivalu se uskuteční představení více než 20 souborů z celého světa, Kreuzmannová upozorňuje například na Evropské taneční laboratoře, které přinášejí díla různých tvůrců, vybraná z velkého množství inscenací. Doplní je tanečníci z Iráku a Ruska. Na programu festivalu je například i slovenský soubor ElleDanse, oceněný, ačkoliv je tanečním divadlem, na přehlídce Divadelní Nitra. „Vždy jsem chtěla získat hlavní company Ohada Naharina, ale zatím nemáme dost peněz,“ svěřila se staronová ředitelka Kreuzmannová.

  • Identita zdroj: Tanec Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/902/90141.jpg
  • Canto Hondo; hlboká pieseň o nej… autor: Noro Knap, zdroj: Tanec Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/902/90142.jpg