Recenze: Jménem krále - televizní hra na kriminálku

Režisér Petr Nikolaev patřil ještě donedávna k tvůrcům, na které bylo v české kinematografii jakés takés spolehnutí. Jmenujme alespoň umělecky hodnotné černobílé podobenství o normalizaci …a bude hůř (2007). Nicméně autorovy současné výtvory v podobě seriálu České televize Proč bychom se netopili (2009) či filmové středověké kriminálky Jménem krále jeho předchozí výkony poněkud degradují.

Kriminálka, nebo středověké drama?

Nový český film Jménem krále je adaptací kriminálních příběhů ze středověku autora literární předlohy a scenáristy Vlastimila Vondrušky. Hlavní postavou je zde rytíř Oldřich z Chlumu, historická obdoba Hercula Poirota či Sherlocka Holmese, ztvárněná na plátně Karlem Rodenem.

Hlavním problémem filmu je jeho žánrová nevyhraněnost mezi klasickou kriminálkou a středověkým dramatem. Sledujeme buďto detektivku s naivní zápletkou, anebo podivné drama o životě a vztazích mezi členy šlechtických rodů.

Takzvaná rafinovanost hlavní vražedné záhady, kde viník je odhalen už v druhé třetině filmu, předpokládá mentální úroveň desetiletého diváka, čili vetšině návštěvníků kina bude připadat dost banální. Toužebné rozuzlení v závěru působí směšně při vědomí současných propracovaných televizních seriálů s kriminální zápletkou.

Na úrovni historických reálií je příběh naopak zahlcen řadou detailů středověkého způsobu života a přemírou postav, jejichž vztahy jsou jen dost obtížně rozpoznatelné. Kdo je čí syn, dcera, macecha a jaké jsou mezi nimi vztahy? – Na to by bylo třeba vidět film alespoň dvakrát.

Celek zkrátka působí uspěchaným a nepromyšleným dojmem, kde ani jedna z částí do druhé příliš nezapadá navzdory 77minutové metráži.

Televizní, nebo filmový?

Sjednocujícím vizuálním činitelem je řídká televizní optika na filmovém plátně. Nemůžeme se ubránit pocitu ze sledování pilotního vylepšeného dílu českého seriálu, jaké se na nás řítí z obrazovek nejen komerčních televizí.

Převážná většina scén se odehrává v interiéru hradu, což je streotyp tu a tam ozvláštněný velkým celkem okolní kopcovité krajiny. Navíc nekonečné dialogy, ve filmové řeči velkých detailů, zahlcují děj řadou dalších zbytečných informací, což neúměrně zpomaluje rytmus vyprávění.

Skvělé obsazení

Jediné, co nám zbývá, je sledovat velký počet známých herců v hlavních a vedlejších rolích. Tito představitelé hrají jako o život, nicméně s povrchní zápletkou toho za neviditelného režijního dohledu mnoho nesvedou. Přesto je příjemné se znovu setkat na velkém plátně s Rodenem, Hrubešovou, Issovou, Kanyzou, Prachařem, Rašilovem, Matáskem, Dolanským a dalšími, i když je škoda, že toto setkání s klasiky současného herectví neproběhlo za trochu důstojnějších okolností.


Ačkoliv se film snaží vyhovět požadavkům komerčního diváka v motivech vraždy, vyšetřování, lásky i osudových vztahů s dobrým koncem, chybí mu opravdovost, aby nás strhl, a rozpočet, aby nás dobře pobavil. Zůstává jen televizní hra na kriminálku na filmovém plátně a pocit, že kdybychom zůstali u televize, udělali bychom stejně dobře a navíc zadarmo. Celkové hodnocení: 40 %

Jménem krále (2009); režie: Petr Nikolaev (rozhovor s P. Nikolaevem - Události v kultuře); hrají: Karel Roden (rytíř Oldřich z Chlumu), Klára Issová (Ludmila z Vartemberka), Lukáš Vaculík (Marek z Vartemberka), Martin Štěpánek (Markvart z Vartemberka), Markéta Hrubešová (Klára z Vartemberka), Jan Kanyza (Hynek Berka z Dubé), David Prachař (Beneš z Dubé)

  • David Matásek a Jan Dolanský zdroj: Bioscop http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/903/90295.jpg
  • Jménem krále zdroj: Bioscop http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/903/90298.jpg
  • Jménem krále zdroj: Bioscop http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/903/90296.jpg