Žižkov sobě naděluje

Praha - Od poloviny května trvá festival Žižkov sobě, který nejen obyvatelům Prahy 3 zpříjemňuje předprázdninový měsíc divadlem, hudbou nebo i fotbalem. Včera začala divadelní část festivalu uvedením hry Klobouk, hvězdy, neštovice v cirkusovém šapitó pod stadionem Viktorky. Následujících devět dní se tu bude hrát několik dalších představení. Nejbližší patří divadlu Teatr Novogo Fronta, vystoupí také Buchty a loutky nebo Loutkohra Jihočeského divadla.

Hru Klobouk, hvězdy, neštovice aneb Rozhovory s nenarozenými dětmi uvedlo Divadlo Continuo. Inspirací pro vznik inscenace se staly vybrané scény z Maeterlinckova Modrého ptáka a vzpomínky protagonistů na jejich rané dětství. Ve fiktivních rozhovorech vypráví herci nenarozeným dětem o tom, jaké je se narodit, k čemu je klobouk, jaké je jíst koláče nebo co jsou to neštovice.

Druhý ročník žižkovského festivalu ale nepřináší jen divadlo. Je spojen i s výtvarným uměním - výstava Rajská se sedmi umožnila předvést sochy a objekty v nově opravené Rajské zahradě sedmi mladým umělcům. Organizátoři navíc myslí na všechny věkové kategorie - děti soutěžily v kreslení, sportovaly na dopravním hřišti v Židovských pecích a na Pražačce hrály fotbal o pohár Žižkova.

Reportáž Ireny Tyslové (zdroj: ČT24)

Na rozmanitém festivalu nechybí ani hudba. Na 16. a 17. června jsou na Parukářce naplánovány dva koncerty. První den se na žižkovském vrchu bude konat společná akce Žižkova sobě a EuroConnections. Vystoupí na ní polská skupina Malé instrumenty a domácí kapela Hm… Druhý den na Parukářce bude věnován hudebnímu žánru ska, reggae či hip hopu. Návštěvníci se mohou těšit na kapely Švihadlo či The Chancers. 22. června zahraje na schodech kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad belgická dechovka Vetex.

Program v šapitó uzavře dvojkoncert, na kterém české hardcorové kapely představí svoje originální pojetí písniček Voskovce a Wericha. Festival Žižkov sobě potrvá do konce června.

  • Vernisáž z výstavy Rajská se sedmi autor: Ester Starman, zdroj: www.zizkovsobe.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/904/90375.jpg
  • L‘Orchestre International du Vetex zdroj: www.oidv.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/904/90370.jpg