Stáhněte si Čapka. Legálně a zdarma

Praha - Dášeňka, Povídky z jedné i druhé kapsy nebo Devatero pohádek jsou volně ke stažení na internetu. Beletrii, knížky pro děti, dramata i překlady a cestopisy, jejichž autorem je Karel Čapek, zpřístupnila Městská knihovna v Praze. Od smrti významného českého spisovatele totiž uplynula ochranná lhůta sedmdesáti let a na jeho dílo se už nevztahuje autorský zákon.

Díla si mohou čtenáři stáhnout ve více formátech pro PC i pro mobilní telefon. Na stránkách projektu je k dispozici také on-line seznam zvukových nahrávek Čapkových děl, seznam knih, které byly přeloženy do cizích jazyků a také seznam odborné a jiné literatury pojednávající o Karlu Čapkovi.

Volně přístupné ale nebude všechno, co Karel Čapek napsal. Autorská práva dál platí u děl, kde je spoluautorem jeho bratr Josef. Například divadelní hru Ze života hmyzu mohou divadla zdarma zařadit na svůj repertoár až od ledna 2016.

Karel Čapek on-line v Městské knihovně v Praze (zdroj: ČT24)

Literaturu tohoto českého spisovatele připomínala pražská městská knihovna celý měsíc, mimo jiné veřejným čtením nebo promítáním filmu. V ústřední budově na Mariánském náměstí do 8. června ještě probíhá výstava o Čapkově životě a díle, doplněná o originální kostýmy z inscenace Národního divadla Věc Makropulos.

Městská knihovna podobným on-line projektem plánuje zprovoznit i tvorbu Karla Hynka Máchy. Není ale zatím jisté, zda stránky s jeho dílem budou spuštěny na podzim, v rámci Týdne poezie, nebo až v roce 2010, na který připadají oslavy dvoustého výročí básníkova narození.