„Rytíř“ Steiger je klikař

Mnichov/Praha - Karikaturista Ivan Steiger převzal nedávno vysoké německé vyznamenání. "Dopis od spolkového prezidenta přišel 1. dubna, považoval jsem ho za aprílový žert," prozradil Steiger v rozhovoru pro ČT24. Český filmař se po emigraci v roce 1968 proslavil jako respektovaný evropský karikaturista. Symbolem pro okupované Československo se stala jeho kresba křehké květiny rašící z pařízku.

Kdy jste naposledy nakreslil něco, co by ilustrovalo české dění?

To si nevzpomínám, ale myslím, že i to, co jsem nakreslil dříve, dodnes české dění ilustruje. I obrázek květiny, který je 40 let starý, stále hovoří k tomu, co se tu děje. Princip naděje se nadále nabízí.

Rozhovor s Ivanem Steigerem (zdroj: ČT24)

Jak Vám bylo, když jste přebíral vysoké státní vyznamenání?

Krásné bylo především, když jsem se o vyznamenání dozvěděl. Když přišel dopis, kterým mi to spolkový německý prezident oznamoval, to bylo báječné. Přišel prvního dubna, tedy na apríla, a zpočátku jsme si s manželkou mysleli, že to je aprílový žert. Pak jsem ale pomalu nabýval přesvědčení, že je to pravda, a nejistota se změnila v dojetí.

Nebývá to zrovna běžné, že by byl karikaturista, zvlášť aktuálního dění, oceňován politiky. Jaký s nimi máte vztah, vídáte se?

Je takovou tradicí, že němečtí prezidenti si zvou jednou za rok nejlepší karikaturisty, je nás tak čtyři pět. S prezidentem pojíme a nakonec si zakouříme doutník.

Vy nejste jenom karikaturista, jste také vystudovaný filmař. Přečetl jsem si o Vás, že Vám tak trochu vadí, když se nevystudovaný filmař chopí kamery a pak něco natočí, a ještě to navíc stojí za to. Jak to vypadá obráceně - jak Vás berou malíři a karikaturisti?

Myslím, že mám kliku, jako kdysi míval Adolf Hoffmeister. On psal a byl také výtvarníkem, právníkem a diplomatem. Říkal, že to je strašně prima. Když maluje, tak si literární kritici říkají, to je výtvarník, toho nechme, a obráceně - výtvarní kritici říkají, to není žádný výtvarník, to je spisovatel…

Karikatura Ivana Steigera
Zdroj: www.faz.net/Ivan Steiger