Architekt odpadu – zemědomy z pneumatik a dešťové vody

Praha – Architekt Mike Reynolds staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Jako stavební materiál využívá odpad. Jeho stavby se setkávají s nadšením i nepochopením. Reynoldsovu práci a jeho boj s úředníky zaznamenával celé tři roky režisér Oliver Hodge. Z 350 hodin natočeného materiálu vznikl film Architekt odpadu, který měl 5. června premiéru v českých kinech.

Některé domy, které Reynolds postavil, vypadaly jako hrady, jiné jako pyramidy. Všem svým stavbám říká zemědomy. K jejich vybudování využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné lahve. Recykluje dešťovou a odpadní vodu a využívá sluneční energii. Žádná elektřina, plyn ani vodovodní potrubí v domě nejsou.

„Když jsem začal žít v takovém domě, uvědomil jsem si, že mám veškerou energii, teplo a roste mi zde vlastní jídlo. Jsem svobodný, absolutně svobodný,“ prohlásil Reynolds. Klíčovým objevem, který znamenal definitivní energetickou nezávislost, bylo prý využití pneumatik. „Jsou nesmírně odolné, nevlhnou. Začali jsme do nich natloukat zeminu. Taková hmota je schopna nashromáždit neuvěřitelné množství energie,“ uvedl netradiční architekt.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Medaile i klacky

„Ukazuje na ohromný potenciál, který odpady mají, na jejich materiálové i energetické využití,“ oceňuje Reynoldsovu práci Tomáš Lapáček z českého ministerstva životního prostředí.

V Novém Mexiku, kam se odstěhoval na kus pouště, aby začal experimentovat s novým přístupem k architektuře, naráží ale Reynolds neustále na nejrůznější byrokratické překážky. Stát Nové Mexiko ho dokonce zažaloval za porušování stavebního zákona a nařídil domy vyklidit. Reynolds se ale začal soudit a vyhrál.

Obrovský úspěch jeho levné a účelné zemědomy z odpadu naopak sklidily na Andamanských ostrovech v Indickém oceánu. Na ostrovy, které zcela zničilo tsunami, byl Reynolds pozván v roce 2005. 

  • Stavba zemědomu zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/911/91053.jpg
  • Interiér zemědomu zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/911/91060.jpg
  • Mike Reynolds zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/911/91052.jpg