Zlínská aukce klapek vynesla téměř 2,8 milionu korun

Zlín - Rekordní částku vynesla dnešní aukce výtvarně ztvárněných filmových klapek na zlínském filmovém festivalu. Za všech nabízených 138 děl zaplatili kupci 2 786 500 korun. Akce, která je již dvanáctým rokem tradiční součástí festivalu, loni vynesla se 130 prodanými klapkami přes 2 a půl milionu korun. Stejně jako v předchozích letech letos peníze získá zlínská filmová škola, jejíž studenti je využijí pro své projekty.

Dnešní dražba trvala více než šest hodin, nejdražším dílem se stala klapka Maroše Churého s názvem Esto Es Un Robo. Vydražena byla za 156 tisíc korun. Nejde však o rekordní sumu v historii aukce, tu stále drží dílo, které bylo v aukci loni. Jde o klapku Libora Vojkůvka s názvem Touhy plná, klapka rozevřená. Vydražena byla za 199 tisíc korun. Letos druhou nejvýše vydraženou klapkou bylo dílo Zdeňka Milera s názvem Krtek a sluníčko. 

„Je to příjemné, vždy se tady sejdu s dobrými lidmi a častujeme se s výtvarníky, která klapka půjde výš,“ říká jeden z autorů klapek Kristián Kodet.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Letošní ročník dražby začal úderem 14. hodiny, podle zaběhnutých pravidel byla vyvolávací cena všech klapek stejná - tři tisíce korun.

Výtvarně vyvedené klapky
Zdroj: ČT24