Archa vystrojila k narozeninám divákův sen

Praha - Ukázky špičkového současného tance, literární kabaret, řadu koncertů, besedy o aktuálních tématech, představení nového DVD Zuzany Špidlové nebo vzpomínání na bytové divadlo nabídlo na oslavě 15. narozenin svým příznivcům Divadlo Archa. Program rozdělený do půlhodin a delších úseků se konal na několika místech divadla, od vchodu na úrovni ulice po podzemní velký sál. Na každém patře byla také kavárna a diváci mohli volně přicházet a odcházet.

Ředitel divadla Ondřej Hrab oslovil k účinkování umělce, kteří jsou s posledními 15 lety Archa spjati: Vlastu Chramostovou, která zde vystupuje v Odcházení Václava Havla, tanečníky Natašu Novotnou a Václava Kuneše - zakladatele souboru 420people, kteří na multifunkčí scéně Archy pravidelně vystupují, soubory SKUTR a VOSTO5 nebo Jaroslava Rudiše a Igora Malijevského, kteří zde pravidelně pořádají oblíbený kabaret EKG. Na programu bylo i uvedení dokumentu režisérky Zuzany Špidlové o posledních letech divadla a koncert kapely Petra Nikla FLIP.

Václav Kuneš a Nataša Novotná: Přejeme Arše dalších alespoň 50 let!

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Leitmotivem celého odpoledne-večera-noci bylo vystupování kapely Allstar Refjúdží Band, tělesa vzniklého při příležitosti uvedení projektu Tanec přes plot, v němž režisérka Jana Svobodová angažovala i uprchlíky čekající na azyl v ČR. Vedle komorních koncertů připravila kapela velký večerní koncert, na němž potvrdila tanečnost své transkulturní hudby.

V komorním prostoru nad malým sálem měla dvě vystoupení Vlasta Chramostová. Herečka vzpomínala na bytové divadlo a pouštěla ukázky záznamů, pořízených jejím manželem Stanislavem Milotou. Zajímavé byly i panelové diskuse, první o budoucnosti alternativních kulturních časopisů, respektive o jejich grafickém designu, a druhá o propojení umění a ekonomie se členy NERVu a ředitelem Archy Ondřejem Hrabem; všichni přítomní se shodli na nezbytnosti umění ve společnosti.