Pravdivou historii o Jánošíkovi se svět dozví na podzim

Bratislava - Juraj Jánošík je opět připraven dobýt Slovensko. Jeho prvním vítězstvím je, že se ho vůbec podařilo dokončit. Filmovalo se sice jen devadesát dní, poslední klapka ale padla až po sedmi letech. Tvůrci filmu slibují příběh, který představí Jánošíka docela jinak, než jak byli diváci dosud zvyklí. Snímek s názvem Jánošík. Pravdivá historie vznikal v mezinárodním obsazení.

„Z historického hlediska, biografického i folkloristického je ten film určitě pravdivější než ty přecházející o Jánošíkovi,“ potvrdila polská režisérka snímku Agnieszka Hollandová. Postavu Jánošíka svěřila českému herci Václavu Jiráčkovi. Z tří set uchazečů jí nejvíce připomínal legendárního zbojníka.

„Ta postava mi byla blízká. Soucítil jsem s ní a někdy jsem se s ní tak trochu i hádal, což je vždycky dobře,“ uvedl Jiráček. Jánošíkova druha Tomáše Uhorčíka si zahrál Slovák Ivan Martinka. 

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Jánošík se začal natáčet před několika lety na slovenské i polské straně Tater s více než stovkou herců a tisícovkou komparsistů. 65milionová dotace slovenské vlády ale na dokončení výpravného snímku nestačila, a když americký partner neposlal slíbené peníze, práce na filmu se na jaře 2003 zastavily.

Až po pěti letech se herci opět oblékli do dobových kostýmů, a to díky polskému producentu Dariuszovi Jablonskému. „Poetika kamery, záběry, které byly už natočené, byly příliš krásné, než abychom je nechali ukryté před diváky,“ vysvětlil, co ho k financování filmu vedlo.

O Jánošíkovi byly doposud natočeny čtyři filmy na Slovensku a jeden seriál v Polsku, kde si prý zbojníka často přivlastňují. Poslední snímek Jánošík. Pravdivá historie se ve slovenských kinech představí v polovině září 2009, uvádět se ho jako třídílný cyklus chystá také Česká televize.

  • Jánošík (Václav Jiráček) a jeho druh Tomáš Uhorčík (Ivan Martinka) autor: Marcin Makowski, zdroj: Apple Film Production http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91481.jpg
  • Z filmu Jánošík: Pravdivá historie autor: Marcin Makowski, zdroj: Apple Film Production http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91480.jpg