Zemřel scenárista pohádky Peklo s princeznou Miroslav Buberle

Praha - Šťastné i smutné chvíle prožil o uplynulém víkendu štáb filmové pohádky Peklo s princeznou. Současně s udělením dvou diváckých cen, které získala na Mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež ve Zlíně, se totiž režisér Miroslav Šmídmajer dozvěděl, že její scenárista Miroslav Buberle v sobotu 6. června večer po dlouhé a těžké nemoci zemřel. Bylo mu 57 let.

Ještě v polovině ledna Buberle osobně uvedl v pražském kině Lucerna premiéru Pekla s princeznou, kam přišel s více než třicetičlennou delegací tvůrců a herců a představil i stejnojmennou knížku. Mezi přítomnými tehdy byli například herci Jiří Mádl, Tereza Voříšková, Václav Postránecký, Zlata Adamovská, Petr Nárožný a Martin Stránský.

Buberle se u filmu prosadil jako autor i herec, řadu let zasvětil péči o filmové rekvizity v barrandovském studiu. Méně v povědomí je jeho dřívější televizní tvorba: mikrokomedie Mít tak holku na hlídání a televizní film Značka: Na dožití v režii Hynka Bočana. Výrazněji v posledních letech upoutal pozornost teenagerovskou komedií Panic je nanic v režii Ivo Macharáčka.

Ve stejném období mu vyšla humorně laděná kniha z pedagogického prostředí Kantořina - těžká dřina a předloni kniha Paťáci o dvou kamarádech, kteří se chtěli z amatérských divadelníků stát profesionály. Jeho poslední televizní prací byla příprava pohádky Odkaz staré bambitky.