Slavík slavil - po „Karlově mostě“ se prošlo 70 gratulantů

Praha - Padesátiletou kariéru Karla Gotta mapoval dnešní téměř tříhodinový galakoncert s názvem Karlův most. V O2 areně vystoupilo sedmdesát účinkujících - jednotlivých interpretů i skupiny - aby s předstihem poblahopřáli oblíbenému českému zpěvákovi k sedmdesátinám. Ty připadají na neděli 14. července, kdy také ČT uvede záznam dnešního koncertu. Mezi gratulanty se objevili zpěváci, herci i Gottovi přátelé z jiných než uměleckých profesí. Podrobný program pořadatelé dlouho tajili, měl být překvapením nejen pro posluchače, ale i pro oslavence.

Na koncertě chyběla Gottova dlouholetá přítelkyně a kolegyně Helena Vondráčková. Oproti původním plánům nedorazil ani německý rapper Bushido, který koncem loňského roku nazpíval s Gottem úspěšný duet Für Immer Jung.

Gott dostal oštěp, dopis od prezidenta i píseň

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

„Nepamatuji se, že bych někdy zažil takovou manifestaci, navíc manifestaci k mému výročí. Ten krásný pocit bych přál všem svým kolegům,“ uvedl na závěr večera Gott, kterého asi nejvíce překvapil dárek od oštěpařky Barbory Špotákové. „Chci vám věnovat oštěp, kterým jsem já překonala sedmdesátku,“ vysvětlila při předávní daru Špotáková v narážce na svůj loňský výkon během olympiády v Pekingu.


Lucie Bílá zase Gottovi předala blahopřejný dopis zaslaný prezidentem republiky Václavem Klausem. Z populárních hudebníků se mezi hosty objevili také například Hana Zagorová, Eva Pilarová nebo skupina Olympic. Petr Kolář oslavence potěšil upravenou verzí skladby Karla Svobody s názvem Ještě, že tě Karle mám. Zvonky štěstí si s Gottem zahrála kapela Divokej Bill. Slovenští No Name zase nabídli svoji verzi proslulého hitu Včelka Mája.

A Michal Horáček spolu s Petrem Hapkou věnovali mistrovi hudební dárek už před časem - nechali pro něho zaranžovat titulní skladbu divadelního představení Kudykam.


Gottovi přicházeli popřát také různí kolegové z herecké branže. Lubomír Lipský a Jiřina Bohdalová přednesli báseň, kterou Gotta přivítali mezi sedmdesátníky. Karel Šíp pobavil přítomné aktualizovaným textem hitu Čau, lásko, který přepsal na Čau, mládí. Gottovi z pódia pogratulovali také spisovatel Michal Viewegh, ministr Michael Kocáb či modelka Taťána Kuchařová.

Vzpomínky a kolekce

Narozeninový koncert byl beznadějně vyprodaný, Gottovi fanoušci se ale mohou těšit na řadu nahrávek jeho písní. Začátkem června pokřtil více než třicetinásobný zlatý slavík trojalbum Když jsem já byl tenkrát kluk, obsahující 70 hitů z let 1963 až 2009.

Vyšlo u Supraphonu, s nímž Gotta pojí třicetiletá spolupráce. V červenci vyjde obsáhlý komplet 36 CD mapující všechny jeho supraphonské nahrávky. Supraphon také ke Gottovu jubileu připravil webový speciál. „Být zábavný, prostě lidi čapnout, držet a nepustit je celý večer z rukou,“ uvedl Gott před narozeninovým koncertem něco z receptu, kterým se mu daří i po půlstoletí získávat fanoušky.

  • Lucie Bílá a Karel Gott autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98154.jpg
  • Galakoncert Karla Gotta autor: Volfík René, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/924/92326.jpg
  • Karel Gott a Dalibor Gondík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/923/92267.jpg
  • Sedmdesátiny Karla Gotta autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98152.jpg
  • Lubomír Lipský a Jiřina Bohdalová na sedmdesátinách Karla Gotta autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/982/98155.jpg
  • Kolekce 36 alb u příležitosti sedmdesátin Karla Gotta zdroj: Supraphon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/920/91925.jpg
Vydáno pod