Kundera převzal prestižní Světovou cenu - svěží a nekonvenční

Paříž - Spisovatel českého původu Milan Kundera osobně převzal prestižní Světovou cenu Nadace Simone a Cina Del Ducaových za celoživotní dílo. Osmdesátiletý Kundera, který působil svěžím dojmem, neučinil žádné prohlášení a zůstal věrný svému zvyku nehovořit s novináři. Stejné ocenění, udělované každoročně významným vědcům a literátům, získal v roce 1997 Václav Havel. Mezi nositeli ceny jsou dále francouzský dramatik Jean Anouilh, ruský disident Andrej Sacharov nebo básník a někdejší senegalský prezident Léopold Sédar Senghor.

Kundera převzal diplom od tajemnice Francouzské akademie Hélene Carrereové d'Encausse, která předsedala porotě. Okamžik, při kterém se vřele objali, provázel v síni pod impozantní kupolí budovy Francouzské akademie bouřlivý potlesk. Carrereová v projevu označila Kunderu za „velikána literatury“, jenž by setrváním v původní vlasti zůstal umlčen a který v té nové vlasti měl možnost se svobodně vyjadřovat. Další člen Francouzské akademie Jean-Marie Rouart v komentáři popsal Kunderovu literární činnost jako „křik svobody“.

Spisovatel, kterého na slavnostní příležitost doprovodila manželka Věra, přijal mnoho gratulací a také se mnohokrát podepsal. Nic nepotvrzovalo spekulace o utrpěné mozkové příhodě před několika měsíci: vyběhl několik schodů, aby převzal ocenění. Nepoddajnost konvencím potvrdil, když na rozdíl od drtivé většiny účastníků dnešní ceremonie neměl kravatu - pod černým sakem měl stejnobarevné tričko.  

Jiří Slavíček informuje z Paříže (zdroj: ČT24)

Cena od prezidenta 

Nadace, která je součástí Francouzské akademie, ocenila Kunderovu činnost za to, že odráží poselství moderního humanismu. O udělení ceny rozhodla porota složená ze 14 předních francouzských osobností, z nichž řada je členy Francouzské akademie. Letos v ní zasedal mimo jiné bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing. Ocenění je spojeno s šekem na 300 tisíc eur (asi osm milionů Kč).

Cena je pojmenována po italském vydavateli Cinu Del Ducaovi (1899-1967), jenž ve Francii založil tiskovou skupinu Éditions mondiales, která dnes zahrnuje především specializované a profesionální časopisy. Po jeho smrti založila vdova Simone Světovou cenu a nadaci, která uděluje stipendia vědcům, výtvarníkům a literátům.

MILAN KUNDERA oslavil 1. dubna 80. narozeniny. V současnosti je zřejmě nejúspěšnějším autorem českého původu působícím v zahraničí. Autor knih jako například Směšné lásky, Žert nebo Nesnesitelná lehkost bytí emigroval v roce 1975 do Francie a od 80. let píše pouze francouzsky. Zatím posledním románem, který vyšel česky, je Nesmrtelnost (1993). Ve francouzštině vydal v březnu tohoto roku sbírku esejů pod názvem Une rencontre.

V minulém roce se Kunderovo jméno skloňovalo především v souvislosti s článkem časopisu Respekt. Vyplývalo z něho, že Kundera v roce 1950 udal komunistické policii západního agenta Miroslava Dvořáčka. Spisovatel nařčení odmítl a žádal po Respektu omluvu. Nedočkal se jí, s Respektem se ale prý soudit nechce.

Vydáno pod