Polsko oslavilo v Praze dvacetiletou svobodu

Praha - Několik ticís lidí přišlo na Slavnosti svobody 89/09, které ve Fürstenberské zahradě uspořádal Polský institut. Na oslavě dvacátých narozenin svobodného Polska a celé střední Evropy vystoupili Jaromír Nohavica a kapela Čechomor, polský písničkář Tolek Muracký a skupiny Lao Che a Warsaw Village Band. Oslavy výročí budou pokračovat v dalších dnech výstavou a filmovou projekcí.Festivalu bylo věnováno celé vysílání Událostí v kultuře z 10. 6.

Oslavy připomínají 20. výročí voleb v Polsku, které se staly výchozím bodem revolučního pnutí roku 1989, na jehož konci byl pád berlínské zdi a sametová revoluce. „Pojali jsme oslavy tak, aby přišla generace, která to nezažila, i ti, kteří to museli přežít,“ řekl ředitel Polského institutu Maciej Szymanowski. „Podobné oslavy se konaly před druhou světovou válkou, kdy se připomínalo 20. výročí první české a druhé polské republiky. Tehdy panovala stísněná atmosféra, dnes je to naštěstí jiné,“ dodal.


„Ve Varšavě byla v roce 1989 euforie, bylo to skvělé. Už dřív bylo jasné, že se něco stane. Dnes musíme dávat určitý směr, stále jsou tu věci, o které je třeba písní bojovat,“ řekl písničkář Tolek Muracký, který v Praze představil své nové album Svět podle Nohavici - s českým hudebníkem ho pojí jedenáct let přátelství a je v Polsku jeho manažerem. Na desce znějí Nohavicovy písně v podání předních polských a evropských muzikantů.

Rozhovor s Maciejem Szymanowským (zdroj: ČT24)

Hudba, ohně, film 

Na návštěvníky čekalo i vystoupení umělců z V.O.S.A. - Volného občasného sdružení alternativců, po setmění přišel na řadu ohňostroj a na závěr filmová projekce pod širým nebem - pestrý „varšavský“ filmový mix, zahrnující dokument o nejnovějších dějinách města, romantickou komedii ze současné Varšavy Už nikdy a legendární absurdní komedii Na vodě (1970).

Součástí pražských slavností je výstava Desetiletí Solidarity 1979-1989, která probíhá u stanice Malostranská od 4. do 19. června, a mimořádná projekce nového filmu Válečné hry 18. června v kině Světozor.

Slavnosti svobody 89/09
Zdroj: ČT24