Festival na dvorku

Cheb – Zadní dvory, uličky i další méně známá místa Chebu obsadili výtvarníci, fotografové, písničkáři a divadelníci. Sjeli se na sedmý ročník festivalu uměleckých projektů nazvaný Chebské dvorky. Podle tradice vedle sebe vystavují zavedení tvůrci, studenti středních a vysokých uměleckých škol nebo jen nadšenci. Pořadatelé festivalu využili jako galerie a ateliéry pětadvacet míst v historické části města. Některá jsou dodnes neobjevená turisty a neznámá i pro místní.

Při řadě kulturních akcích v historickém centru si na své přijdou velcí i malí příznivci výtvarného umění, fotografie, hudby, divadla i módy. „Je tu více než 160 vystavujícícíh, kteří představí více než 1300 exponátů. Odehraje se 14 koncertů, 9 divadelních představení,“ vypočítával na začátku festivalu jeho organizátor Zbyněk Ilek z Galerie 4.

Chebské dvorky se už několik let snaží příchozí vyprovokovat k uměleckému vyjádření. Zkušení výtvarníci a řemeslníci tu učí třeba základy prostorové kresby, fotografování anebo sítotisku.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Tvůrčí dílny pokračují v dopoledních hodinách i po zbývající dva dny festivalu, který končí 13. června. Po oba dva dny se také budou promítat filmy studentů FAMU, dnes mimo jiné i v Cannes oceněná Bába Zuzany Špidlové.

Páteční návštěvníci festivalu se mohou také těšit na divadelní komedii s tancem a malou detektivní zápletkou Babička v trenkách nebo na koncert skupiny UDG. V sobotu zahrajou Yellow Sisters a Szidi Tobias, přichystána je také módní přehlídka a přednáška Svět pod Everestem.

Chebské dvorky se konají za každého počasí, slibují pořadatelé. V případě deště se ale program z dvorků a uliček přesune do méně známých historických chebských interiérů.

  • Chebské dvorky zdroj: chebske-dvorky.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/924/92315.jpg
  • Chebské dvorky zdroj: chebske-dvorky.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/924/92313.jpg
Vydáno pod