Suchý & Biermann - česko-německá tečka za Festivalem spisovatelů

Praha - Festival spisovatelů uzavřelo včera v Laterně magice společné vystoupení dvou písničkářů, českého a německého - Jiřího Suchého a Wolfa Biermanna. Spolu zazpívali dvě písně - Vojenskou, která se proslavila na obou stranách Železné opony, a Paměť Prahy, kterou Biermann napsal v reakci na okupaci Prahy v roce 1968. Oba hudebníci také zavzpomínali na mnohaleté přátelství a vzájemné překládání písniček.

Z obou stran zná zeď i Biermann. V roce 1953 jako zapřísáhlý komunista emigroval do východního Berlína. Tam si brzy jako velký příznivec divadla Bertholda Brechta vydobyl renomé svými satirickými baladami. Ovšem jen do té doby, než se jeho texty obrátily proti komunistickému režimu.

„Začal psát velmi tvrdé protestsongy, takže se ho chtěli všemožně zbavit. Což se jim nakonec podařilo,“ uvedl Suchý. „Bylo na mě nasazeno nonstop šest agentů Stasi. V mojí složce jsme našli celý seznam způsobů, jak mě zlikvidovat. Od záměrně špatné lékařské péče až po přejetí autem,“ popsal svou tehdejší situaci Biermann.

Reportáž M. Jonáše a M. Kubaše (zdroj: ČT24)

V roce 1962 mu režim zakázal vystupovat a po 15 letech neustálého nátlaku mu odebral občanství, když mu zabránil vrátit se domů z turné po SRN. „Největším šokem pro mě byla invaze do Československa. Uvědomil jsem si, že od teď už nemohu být komunistou,“ uvedl Biermann, co bylo poslední kapkou jeho rozčarování.

Suchého poznal počátkem 60. let v Praze. „Jezdil do Prahy a překládal texty k filmu Kdyby tisíc klarinetů. Uveden měl být v DDR, ale pak ho shledali příliš pacifickým,“ vzpomíná Suchý. Do východního Berlína se Bierman vrátil v roce 1989. Když se mu dostaly do rukou spisy, které na něj vedla Stasi, tajná služba NDR, našel v nich mimo jiné dopisy od Jiřího Suchého, které mu nikdy nebyly doručeny.

Záznam vystoupení Suchého a Biermanna, stejně jako ostatní večery 19. ročníku, lze přehrát na stránkách Festivalu spisovatelů Praha

Wolf Biermann
Zdroj: ČT24/Festival spisovatelů Praha