Minor spojuje děti se seniory

Praha - Divadlo Minor přináší zajímavý projekt: pohádkou chce propojit nejmladší a nejstarší generací. S jedním ze svým představením cestuje po domovech pro seniory, kde hraje společně pro důchodce a jejich vnuky nebo žáky místních škol. Divadlo chce z projektu vytvořit tradici a vyjet s představením i do dalších domovů pro seniory v Praze a jejím okolí.

Pohádku podle Hanse Christiana Andersena o Malence, určenou pro jednu herečku, loutky a dva prince, má divadlo na repertoáru již od roku 2004. V posledních dnech s inscenací určenou původně dětem navštívilo například Domov seniorů Hortenzie v Bořanovicích u Prahy. 

„Myslíme si, že senioři v dnešní době strádají, nemají pozornost od střední generace,“ vysvětluje důvody, které divadlo k tomuto kroku vedly, dramaturgyně Petra Zámečníková.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)


Vyprávění doprovází písničky, herci jsou s diváky v přímém kontaktu. Děti i senioři se můžou zapojit do hry a dostávají se tak do vzájemné interakce. Odborníci se shodují, že společný zážitek působí i jako terapie. Podle ředitelky domova seniorů Dariny Brzobohaté to umožňuje klientům vzpomínat a necítit se osaměle.

Vydáno pod