Alexandrovci zahráli Gottovi s aparaturou Kabátů

Praha - Po úvodním koncertě v Jihlavě a druhém v Lokti u Karlových Varů vystoupili slavní Alexandrovci dnes také v pražské Tesla Areně. Stejně jako na jihlavském horáckém stadionu i v Praze přivítalo publikum legendární ruský armádní sbor s nadšením. Na sto čtyřicet hudebníků, zpěváků a tanečníků, kteří vystupují v kostýmech letců, tankistů, námořníků a dalších vojenských profesí, odehraje v Česku celkem šest koncertů.

„Je to skvělé, české publikum jako by každou píseň čekalo a mnoho jich taky posluchači znají,“ byl z českých posluchačů potěšen dirigent souboru Gennadij Sačeňuk. Zazněly i tradiční hity, jako jsou Kaťuša nebo Kalinka, Alexandrovci si připravili i jednu specialitu k sedmdesátinám Karla Gotta - Lady Karneval.

„On s námi projel kus světa a byl naším milovaným sólistou,“ vysvětlil Sačeňuk. Gott byl také jediným zahraničním hostem říjnového megakoncertu k výročí 80 let od založení Alexandrovců.

Reportáž Zuzany Michaličkové (zdroj: ČT24)

Rascvetali jabloni i gruši

Oslavenec Gott si sice se slavným ruským souborem v Česku nezazpíval, jako hosté se ale představili jiní čeští zpěváci - Eva Pilarová a Petr Kolář. S ruským souborem si vystřihli Kaťušu a zvlášť pak každý dva své hity. Alexandrovce na turné doprovází také „mladá generace“, kterou tvoří chlapci ve věku od šesti do osmnácti let. „Na turné s námi vystupují poprvé, fungují teprve dva roky,“ dodal dirigent.

Kromě Jihlavy, Lokte a Prahy zavítají Alexandrovci ještě do Pardubic (17. 6.), Olomouce (18. 6.) a Ostravy (19. 6.). Na českých koncertech využívají zvukovou aparaturu, kterou používají Kabáti. Pak zamíří na Slovensko, Maďarsko a do Rakouska.

Poprvé se Alexandrovci představili v říjnu 1928 v Moskvě. Tehdy se jmenovali Soubor rudoarmějské písně a tvořilo ho 12 mužů - osm zpěváků, dva tanečníci, harmonikář a recitátor. Soubor založil skladatel, dirigent, sbormistr a pedagog Alexandr Vasiljevič Alexandrov, mimo jiné autor sovětské i současné ruské státní hymny, který stál v jeho čele až do své smrti v roce 1946. Dnes má soubor 200 zaměstnanců, skládá se z orchestru, pěveckého a tanečního sboru.