ČT: O umístění Procesu H na web se stále jedná

Praha - Nedávno odvysílaný cyklus Proces H České televize zaznamenal velký zájem a velmi pozitivní reakce většiny veřejnosti. Mnozí televizní diváci i novináři si ale stěžují, že vinou České televize není Proces H k dispozici na internetu. Česká televize proto upozorňuje, že jejím záměrem bylo zveřejnit tento rozsáhlý dokument na svých webových stránkách, bohužel k tomu ale nemá práva a nemůže porušovat práva jiných.

Každý divák si jistě uvědomuje, že v době procesu s dr. Miladou Horákovou ještě Československá televize neexistovala, a proto Česká televize musela veškeré archivní záznamy použité v cyklu získat od Národního filmového archivu a Krátkého filmu.

Zatímco s Krátkým filmem se Česká televize bez problémů dohodla, s Národním filmovým archivem přes opakované pokusy k žádné dohodě doposud nedošlo. Přesto Česká televize věří, že se s Národním filmovým archivem dohodne a tento cyklus na svůj internet vyvěsí.

Ředitelka programu České televize Kateřina Fričová doufá, že se unikátní projekt na internetu České televize objeví co nejdříve: „Vzhledem k tomu, že Národnímu filmovému archivu nabízíme velmi výhodné podmínky, věříme, že se brzy dohodneme.“

Dokumentární série Proces H zachycuje den po dni přípravu, průběh a jednotlivé aktéry procesu s vedením záškodnického spiknutí proti republice se skupinou JUDr. Milady Horákové. Diváci mohli sledovat rekonstrukci procesu prostřednictvím unikátních archiválií, které doposud nebyly nikdy v takovém rozsahu uveřejněny. Podrobnosti o jednotlivých dílech desetidílné série najdete na webovém speciálu.

Z dokumentární série Proces H
Zdroj: ČT24/ČT