V Rudolfinu zřejmě skončí dlouholetý ředitel Petr Nedoma

Praha - Dlouholetý ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma pravděpodobně k 1. červenci skončí ve své funkci. Šéf galerie je podřízen řediteli České filharmonie. Tím se právě 1. července stane na základě konkurzu Vladimír Darjanin a podle informací ČTK s Nedomou nepočítá. Darjanin informaci nepotvrdil ani nevyvrátil, svůj nový management chce představit 24. června. Na místo ředitele chce Darjanin údajně jmenovat historičku umění a odbornici na české umělecké sklo Sylvu Petrovou.

Česká filharmonie i Galerie Rudolfinum sídlí v novorenesanční budově Rudolfina na vltavském nábřeží, galerie spadá pod filharmonii, příspěvkovou organizaci ministerstva kultury; ministerstvo financuje přímo i galerii. Galerie vznikla v roce 1994, Nedomu jako jejího ředitele tehdy jmenoval ministr. Později byl ředitel galerie podřízen řediteli orchestru.

Po svém jmenování Darjanin uvedl, že viděl „skoro všechny výstavy (v Galerii Rudolfinum) a měl z nich skvělý pocit“. „Ale rovněž se mi zdá, že tu nedostatečně funguje marketing… Kvalitu musíte umět prodat,“ uvedl loni v listopadu. Program galerie patří mezi nejnavštěvovanější v zemi a je odbornou kritikou vesměs kladně přijímán. Galerie také vždy podle svého ředitele končila s vyrovnaným rozpočtem. Nedoma Darjaninovi představil výstavní program do roku 2012. Kromě výstav George Baselitze, jednoho z nejvýznamnějších současných německých umělců, a Jana Híska, které začnou ještě letos, byly v plánu přehlídky taktéž světově uznávaných tvůrců Juliana Schnabela, Billa Violy či Matthewa Barneyho. Historik Otto M. Urban připravuje výstavu reflektující dekadentní tendence v současném umění a výstava Indian Highway má představit současné indické umění.

Warhol, Hirst, Skála, Nikl…  

Nedoma z Galerie Rudolfinum vybudoval významnou instituci pracující stylem kunsthalle, tedy pořádáním jednotlivých dočasných výstav, nikoli budováním sbírek. Za 15 let existence si galerie vydobyla pevné místo na tuzemské výtvarné scéně. Zaměřuje se na současné umění světové i české, snaží se hledat nové souvislosti v díle umělců již známých nebo výtvarníků mladých, případně dosud opomíjených.

V poslední době představila například unikátní sbírku videí Andyho Warhola nebo kolekci současného čínského umění, v současnosti nabízí výstavu čtyř výtvarníků nazvanou Spodní proud a také komorní přehlídku několika děl provokativního umělce Damiena Hirsta. V posledních dvou letech nabídla českým zájemcům také například rozsáhlý projekt Uncertain States of America - Americké umění ve třetím tisíciletí, průřez tvorbou japonského fotografa Shomei Tomatsu nebo přehlídku tvorby českého malíře Jiřího Sopka.

Z velkých výstav domácích tvůrců si návštěvníci pamatují retrospektivu Františka Skály, kterou vidělo přes 40 tisíc lidí. Před deseti lety se v Rudolfinu konala hravá výstava Hnízda her Petra Nikla, z nichž se vyvíjejí jeho projekty prezentované s různými obměnami úspěšně v tuzemsku i zahraničí dodnes. Významné byly též výstavy Aléna Diviše nebo Česká fotografie 1840-1950.

Mnoho výstavních projektů bylo díky rozsáhlým Nedomovým kontaktům získáno ze zahraničí. Prezentací světové výtvarné scény v individuálních i kolektivních projektech galerie doplnila výstavní činnost nejen v Praze, ale i v celé České republice. 

Sylva Petrová se zabývá českým sklem několik desetiletí, připravila několik jeho výstav i pro zahraničí, je autorkou odborných publikací o něm. Připravovala například výstavu českého ateliérového skla pro českou prezentaci na světové výstavě Expo 2005 v Japonsku. Generálním komisařem české účasti byl tehdy Vladimír Darjanin.