Grand Prix architektů pro pardubickou univerzitu

Praha - Grand Prix architektů dnes ve Veletržním paláci v Praze dostalo sedm staveb či rekonstrukcí. Hlavní cenu Grand Prix si odnesla Fakulta chemicko-technologická a Tělovýchovná zařízení Univerzity Pardubice. Cenu za celoživotní dílo získal architekt Jan Bočan. V kategorii novostavba vybrala porota složená výlučně ze zahraničních architektů knihovnu v Hradci Králové od studia Projektil a městský dům v Brně, který postavila firma Dobrý dům. Výstava stovky děl přihlášených do soutěže se bude ve Veletržním paláci konat od pátku do 2. srpna. Do 16. ročníku soutěže se přihlásilo 101 projektů v sedmi kategoriích.

Novostavba s garážemi, obchodem, kancelářemi a dvěma byty v brněnské ulici Milady Horákové navrhli předseda České komory architektů Dalibor Borák, Helena Boráková a Martin Příhoda. Podle poroty přirozeně srůstá se sousedními domy s ornamentálními fasádami z přelomu 19. a 20. století. Dům už dostal například i cenu v rámci soutěže Stavba Jihomoravského kraje a je často citován a publikován.

Ve stejné kategorii porota ocenila i Studijní a vědeckou knihovnu v Hradci Králové, kterou postavilo studio Projektil architekti (Roman Brychta, Adam Halíř, Ondřej Hofmeister, Petr Lešek). Porota na stavbě ocenila především to, že je „pevným a výrazným objektem respektujícím to kvalitní v okolí se zážitkem průhledu a průchodu a s klidným vnitřním prostředím“. Místu, kde knihovna vznikla, chyběl podle porotců pevný urbanistický koncept.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

V kategorii interiér zvítězilo atrium Stavební fakulty ČVUT v Praze

Mezi rekonstrukcemi porota vybrala přestavbu pobočky České spořitelny v Rytířské ulici v Praze, kterou připravila Gabriela Kaprálová. V kategorii interiér cenu dostalo atrium Fakulty stavební ČVUT v Praze od ateliéru Vyšehrad. Vzniklo zastřešením nevyužívaného dvora budovy a obsahuje prostor pro výuku, konzultační místnosti, dílnu a odpočinkovou zónu.

V kategorii rodinný dům udělila porota také dvě ceny bez udání pořadí. Víkendový dům v Rudolticích ve východních Čechách postavili Pavel Hladík a Filip Dubský ze studia Nolimat. Druhá cena patří rodinnému domu ve Zdiměřicích u Prahy, který postavil Stanislav Fiala ze studia D3A.

Přehlídku a soutěž soudobé české architektury Grand Prix architektů společně vypisují Obec architektů a Česká komora architektů. Je otevřená všem architektům, jejichž stavby vznikly v uplynulém roce na území ČR. V kategorii krajinářská a zahradní tvorba, design v architektuře a urbanismus byly jen čtyři, osm a tři přihlášky a porota v nich ceny neudělila.

  • Knihovna v Hradci Králové autor: Alexandra Mlejnková, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/939/93804.jpg
  • Atrium Fakulty stavební ČVUT zdroj: www.grandprix-architektu.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/938/93800.jpg
  • Rodinný dům ve Zdiměřicích u Prahy zdroj: www.grandprix-architektu.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/939/93803.jpg