Dnes je poslední noc, kdy muzea nespí

Praha – Festival muzejních nocí začal v polovině května v Pardubicích, dnes ho uzavře ponocování Pražanů ve více než padesáti objektech na území hlavního města. Netradiční sobotní program, který připravilo devětadvacet institucí, čeká na návštěvníky od sedmé hodiny večerní do jedné hodiny po půlnoci. Muzea, galerie a kulturní památky budou ve většině případů zpřístupněny zdarma a propojeny bezplatnými autobusovými linkami.

„Pražská muzejní noc si klade za cíl především oslovit tu část veřejnosti, která nepatří mezi pravidelné návštěvníky muzeí a galerií, zvýšit tak její povědomí o sbírkách muzejní povahy a v neposlední řadě zlepšit její hodnocení atraktivity pražských muzeí a galerií a přimět ji k dalším a pravidelným návštěvám těchto paměťových institucí,“ říkají organizátoři festivalu, který je obdobou podobných akcí v jiných evropských městech.

Noční muzejní život je pestrý

Lidé si budou moci projít například Labyrintem světla v Ekotechnickém muzeu, prohlédnout si drahé kameny v Muzeu granátů, nahlédnout do zákulisí Národního divadla nebo shlížet na noční Prahu z Hradu či z Vyšehradu. Své dveře na noc otevře také Muzeum hlavního města Prahy, Rumunský kulturní institut a další instituce, kterých je dohromady téměř třicet.

Vedle netradiční prezentace muzeí nebo galerií jsou přichystány i doprovodné akce, jako jsou filmová a divadelní představení, taneční vystoupení, přednášky, autorská čtení, diskuze, herní aktivity nebo prezentace unikátních či kuriózních sbírek.

V pestré nabídce se objevuje například barokní divadlo v Pedagogickém muzeu, dětská střelnice v Armádním muzeu na Žižkově, ukázka ze zásahovky v akci v Muzeu Policie ČR. Připraveny jsou i samoobslužné výtvarné etudy s názvem Indická noc na Zámku Zbraslav či módní přehlídka v UMPRUM muzeu. Otrlejší povahy mohou zamířit na Horror v Českém muzeu hudby.

Kdy:

  • V noci z 20. na 21. června od 19:00 do 01:00

Kam a za kolik:

  • Zpřístupněno bude 55 objektů 28 institucí (seznam)
  • Vstup je zdarma; symbolické vstupné při návštěvě Vyšehradu a objektů Pražské informační služby

Doprava:

  • Zdarma je doprava 9 autobusovými linkami s centrálním přestupním bodem na náměstí Jana Palacha
  • Provoz metra bude prodloužen do 01:30, lanová dráha do 01:15; oboje bude zpoplatněno běžným způsobem

Informace:

  • Informační stany před hlavní budou Národního muzea a na náměstí Jana Palacha, od 10:00 do 24:00 v sobotu
  • www.prazskamuzejninoc.cz

Letos ponocovalo 113 měst

Festival muzejních nocí se koná už pošesté. V letošní ročníku přivítalo zájemce o noční prohlídku zajímavým programem 168 institucí ze 113 měst. Na mladoboleslavském hradě se návštěvníci přenesli do 19. století, v Brně si mohli nechat vyvěstit budoucnost nebo se zúčastnit barokní slavnosti s ohňostrojem.

Večerní expozice na Dole Michal byla připravena pro ostravské obdivovatele technických památek. V Liberci se lidé nejvíce zajímali o ukázku výroby nanovlákem v IQ parku a jihlavští astronomové připravili Kosmonautickou sobotu, během níž mělo být možné sledovat v přímém přenosu start amerického raketoplánu Endeavour. Ten byl ale, ke zklamání mnohých, odložen.

  • Muzejní noc - Národní muzeum (2008) zdroj: www.prazskamuzejninoc.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/940/93991.jpg
  • Labyrint světla zdroj: www.prazskamuzejninoc.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/940/93993.jpg
  • Trasy muzejních linek zdroj: www.prazskamuzejninoc.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/940/93996.jpg
  • Raketoplán Endeavour autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/552/55191.jpg