Mladí tanečníci z ND zaujali v Helsinkách

Helsinky - Třetím místem pro tanečnici Magdu Matějkovou skončila účast dvou členů baletu Národního divadla Praha na prestižní soutěži Helsinki International Ballet Competition. Matějková se soutěže konané od 2. do 11. června zúčastnila spolu se svým kolegou Mattiem Mantellatoem. Absolventka Taneční konzervatoře hl. m. Prahy je členkou baletu ND teprve prvním rokem. V porotě zasedla i legendární tanečnice Marcia Haydée.

Mattia Mantellato postoupil do semifinále, se svojí partnerkou ale tančil i v posledním kole a na slavnostním galavečeru. Na soutěž nazkoušeli dva klasické duety (Harlekynáda a Slavnost květin v Genzanu), novou moderní choreografii z dílny Hany Turečkové s názvem Los Sueos (Sny) a také část díla šéfa pražského souboru Petra Zusky Les Bras de Mer. Pod pedagogickým vedením prvního sólisty baletu ND Alexandra Katsapova začali s přípravou více než půl roku před soutěží, zkouškám se mohli věnovat jen ve volném čase. Choreografii Los Sueos měli možnost vidět i pražští diváci v rámci představení Miniatury ve Stavovském divadle.

Helsinki International Ballet Competition zaštiťuje Mezinárodní divadelní institut - International Theatre Institute ITI, orgán UNESCO, který organizuje síť baletních soutěží v různých částech světa. Soutěž probíhá ve dvou věkových kategoriích (Junior 15-18 let, Senior 19-25 let) a třech kolech, soutěží se v klasickém i moderním tanci. Letos se přihlásilo 70 tanečníků z 25 zemí, do finále postoupilo 8 v juniorské kategorii a 21 dospělých. Zajímavostí je, že porotě předsedal dánský choreograf Kenneth Greve, který v pražském Národním divadle v této sezoně uvedl premiéru své verze Labutího jezera. V porotě zasedl také ředitel Stuttgarter Ballett Reid Anderson nebo proslulá tanečnice Marcia Haydée.

Magdalena Matějková

Za studií na Taneční konzervatoři hl. m. Prahy byla členkou interního uměleckého souboru Bohemia Balet, se kterým příležitostně vystupuje stále. Nastudovala například roli Růženky v baletu Šípková Růženka, který Bohemia Balet uváděl na scéně Stavovského divadla, nebo náročné variace v baletu Serge Lifara Suite en blanc. Se souborem se také zúčastnila mnoha zájezdů, např. v dubnu 2008 vystupovala na Galakoncertu Státní baletní školy v Lodži. Jako studentka 6. ročníku získala v roce 2006 první místo v soutěži Haličská Terpsichora v Lodži.

V Národním divadle tančí v představeních BREL - VYSOCKIJ - KRYL / Sólo pro tři (chor. Petr Zuska), La Sylphide/Napoli (chor. August Bournonville) a pas de quatre v Labutím jezeře (chor. Kenneth Greve).

Mattia Mantellato

Narodil se v italském Pordenone v roce 1986. Absolvoval baletní školu La Scala v Miláně (2000-2005). Zúčastnil se prestižních představení Gala R. Nurejeva a Gala k 190. výročí baletní školy La Scala. Během posledních let studia tančil se souborem La Scaly v několika produkcích (Louskáček, Figarova svatba, Europa Riconosciuta, Tannhauser, Piková dáma). Členem baletu Národního divadla v Praze se stal v roce 2005. Ztvárnil zde Šaška a tanec Tarantella v Labutím jezeře, Ruský tanec v baletu Louskáček - Vánoční příběh (chor.: Y. Vámos), žebrající dítě v inscenaci Romeo a Julie (chor.: Y. Vámos), první variaci, Tarantellu a Gennara v Napoli (chor.: A. Bournonville), dále tančil v baletech Giselle, Oněgin, Zkrocení zlé ženy, Raymonda, Requiem (chor.: P. Zuska), 6/2 člověka (chor.: Z. Šimáková), BREL - VYSOCKIJ - KRYL / Sólo pro tři (chor.: P. Zuska), Carmen (chor.: M. Ek), Santa Says Cut it! (chor.: J. Greben/ U. Ivgi) a Zlatovláska (chor.: J. Kodet). Na Mezinárodní baletní soutěži v Trevisu (2006) získal první cenu udělenou Dominique Khalfouni a Karlem Burnettem (za sólové variace z Paquity a Marné opatrnosti).

Vydáno pod