Jeden z posledních případů exorcismu dnes na ČT2

Praha - Strhující snímek podle skutečného případu jednoho z posledních "vymítání ďábla" ve střední Evropě, v Bavorsku 70. let, natočil v roce 2006 německý režisér Hans-Christian Schmid. Snímek Requiem získal Stříbrného medvěda na Berlinale 2006, řadu dalších evropských cen a například i cenu za režii na MFF Chicago. Snímek uvede v původním znění s titulky dnes od 22:25 ČT2.

Snímek zpracovává tentýž případ jako americký film The Exorcism of Emily Rose - tragický osud Anneliese Michelové (1952-1976), který šokoval Německo sedmdesátých let.

U Michaely Klingerové, hlavní hrdinky filmu, byla lékaři diagnostikována epilepsie. Za podpory svého otce a nesouhlasu bigotně věřící matky odchází studovat na univerzitu a začíná žít spokojeným studentským životem - nachází si přítelkyni Hannu a také opětovanou lásku, studenta chemie Stefana.

Jakmile se Michaela pokusí vysadit své léky, objevují se u ní halucinace, slyší nejrůznější hlasy a trpí vizemi. Přátelé a otec se jí snaží pomoci, až se objeví místní duchovní, otec Landauer, který prohlašuje, že dívka je posedlá ďáblem. A od pradávna existovaly rituály, kterými byl tento ďábel vyháněn z těl obětí…

Hlavní představitelka Sandra Hüllerová obdržela za svůj autentický a těžký part hereckou cenu na MFF v Berlíně. Snímek sklidil úspěch i na MFF Karlovy Vary 2006 a tentýž rok jej režisér přijel uvést do kina Aero v rámci festivalu německy mluvených filmů Der Film.

  • Requiem zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/943/94245.jpg
  • Requiem zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/943/94250.jpg
Vydáno pod