Dědičkou práv po Kaplickém má být jeho druhá žena Eliška

Praha - Majitelkou autorských práv po zesnulém architektu Janu Kaplickém by se po skončení dědického řízení měla stát jeho druhá žena Eliška. Podle zástupce rodiny Kaplických Radka Zemana tak bude také vlastnit také značku Future Systems, studia, které Kaplický koncem 70. let spoluzakládal. Dva z Kaplického projektů v České republice se pravděpodobně dočkají realizace, o Národní knihovnu se stále vedou boje.

Dědické řízení po slavném architektovi, který zemřel letos 14. ledna, skončí během léta. Již dnes je ale podle Zemana zřejmé, že majitelkou autorských práv bude Eliška Kaplická. Tým Future Systems je podle Zemana také připraven zahájit práce na projektech, které je třeba po smrti architekta dokončit.

K nejbližším příbuzným zesnulého architekta patří také jeho první manželka Amanda Leveteová a její syn Josef, kterého měla s Kaplickým. Leveteová a Kaplický se vzali v roce 1991, v roce 2003 žili již odděleně a rozvedli se v roce 2006. Teprve krátce před Kaplického smrtí se dohodli na rozdělení kanceláře, když Kaplický si ponechal jméno Future Systems a tým čtyř architektů, zatímco ona zůstala v původním ateliéru pod firmou Amanda Levete Architects.

Reportáž V. Kabátové a L. Komňacké (zdroj: ČT24)

Rejnokovi se vede dobře 

Dvoumiliardový projekt koncertního a kongresového centra v Českých Budějovicích, přezdívaný podle svého tvaru „Rejnok“, je realizaci stále blíž. „Máme otevřené cesty na financování z Evropské unie,“ říká Vladimír Kostka z Jihočeského sdružení přátel hudby, které projekt iniciovalo.

Se stavbou původně nesouhlasili někteří obyvatelé sousedních sídlišť; sbírali podpisy pod petici, místo Rejnoka chtěli zeleň. Úředníci teď tvrdí, že problémy s pozemky už vyřešili: „Ze strany města neexistují z hlediska územního plánu ani majetkových dispozic žádné závažné překážky,“ uvedl primátor českých Budějovic Juraj Thoma (ODS). Na projektu přislíbila účast i uznávaná česká architektka Eva Jiřičná. Rejnok by se v prostoru bývalých kasáren mohl začít stavět koncem příštího roku.

…Volavce též  
 
Další místem, které by mohlo dostat stavbu od světoznámého architekta, je louka nedaleko Konopiště - chystá se zde výstavba luxusní obytné čtvrti, jejímž centrem bude Kaplickým navržený klub Volavka. V místě určeném k setkávání a relaxaci bude možné sedět u otevřeného ohně a projekt počítá například s komínem otáčejícím se po směru větru. S výstavbou prvních 48 apartmánů, několika rodinných domů a 4 vil se začne už letos, stavba Volavky a Kaplického vily je naplánována až na třetí, poslední etapu.

 
Chobotnice vyráží do politiky

Na podporu nejznámějšího, ale nerealizovaného Kaplického projektu pro Česko - Národní knihovny v Praze na Letné - vznikla veřejná sbírka a nedávno i nová politická strana Blob. Údajné přílišné nároky na státní rozpočet, které by knihovna měla mít, se snažili minulý týden vyvrátit lidé z Nadačního fondu pro knihovnu. Zveřejnili cenový plán, podle nějž by knihovna měla být realizovatelná za 2,3 miliardy korun, tedy přibližně za cenu, s níž se počítalo při vyhlašování soutěže.