Normal získal v Šanghaji Cenu za režii

Šanghaj - Cenu za režii snímku Normal, natočeného podle skutečných událostí, převzal na festivalu v Šanghaji Julius Ševčík. 12. ročník festivalu patřící do přehlídek typu "A" se letos konal od 13. do 21. června a v jeho hlavní soutěži se utkalo 16 snímků. Cenu pro nejlepší film si odnesl švédský snímek Original.

Oscarový předseda porotyDanny Boyle (Trainspotting, Milionář z chatrče)Cenu za režii doprovodil slovy: „Díky oslňující a formálně odvážné režii všech složek film přináší podnětnou vizi žánru thrilleru se sériovým vrahem.“

„Už dříve jsme měli reakce, že se východoasijským divákům bude film líbit, takže mám radost, že se to potvrdilo takovou velkou festivalovou cenou,“ komentovala získání ceny producentka filmu Karla Stojáková. Snímek nyní čeká cesta na další „áčkový“ festival - do Moskvy, kde bude uveden mimo soutěž.

Rozhovor s Juliem Ševčíkem (zdroj: ČT24)

Thriller Normal je natočený podle skutečného případu, který ve 30. letech minulého století otřásl Evropou. Dobový film zachycuje vražedné řádění i střet uvězněného vraha a jeho obhájce. V roli sériového vraha Kurtena se na plátna kin vrátil Milan Kňažko, protivníkem mu je Pavel Gajdoš v roli ambiciózního obhájce. Hlavní trojici postav doplnila svým návratem na filmové plátno Dagmar Havlová.