Královny mezi vědeckou literaturou vyhlášeny v Lužanech

Lužany - Český literární fond společně s Nadáním Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových na zámku v Lužanech ocenili nejlepší české vědecké knihy loňského roku. Ceny jsou už řadu let podporou pro vznik původních vědeckých prací. Porota vybírala ze 70 knih, vítězové jednotlivých kategorií si odnesli 45 tisíc korun. Ceny nadace uděluje na zámku, kde Josef Hlávka žil.

Josef Hlávka je dodnes považován za největšího českého mecenáše; veškerý svůj rozsáhlý majetek odkázal národu na rozvoj vědy. Cenu za nejlepší odbornou knihu v oboru společenských věd za rok 2008 získal Pavel Janoušek za Dějiny české literatury. Autor se zaměřil na českou literaturu od roku 1945 do roku 1989 a podle svých slov se snažil zejména najít kontinuitu mezi oficiální a neoficiální literaturou, jež často přecházely jedna do druhé.

Další ocenění si odnesli autoři knihy Klinická neuroanatomie CNS s aplikovanou neurologií a neurochirurgií Pavel Petrovický a Josef Faber. Jde to dosud nejpodrobnější knihu ve svém oboru v ČR, která spojuje zkušenosti z podobných vědních disciplín do praktického a uchopitelného celku. Finanční ekonometrie Tomáše Cipry získala prvenství v kategorii o neživé přírodě.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)
Josef Hlávka
Zdroj: ČT24