Vladimír Darjanin: Moje rozhodnutí jsou většinou správná

Praha - Minulý týden se objevila informace, že dlouholetý ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma pravděpodobně k 1. červenci skončí ve své funkci. Šéf galerie je totiž podřízen řediteli České filharmonie, a tím se 1. července stane na základě konkurzu Vladimír Darjanin, který se dříve nechal slyšet, že s Nedomou nepočítá. V Událostech v kultuře 22. června Darjanin řekl, že k 1. červenci Nedoma ve funkci setrvá, ale změny do budoucna nevyvrátil. Počítá údajně s jinou celkovou koncepcí Rudolfina. Nový management Darjanin představí 24. června.Události v kultuře 22. 6. 2009

„Je to jedna z variant - vždy, když přijde nový manažer do nového prostředí, vyvolá to rozruch. Ten mediální humbuk není na základě reality, ale iluze. S panem Nedomou jsme se potkali dnes na ministerstvu kultury a domluvili jsme se na nějakých krocích. Zatím bude ale práce pokračovat takto,“ řekl na ČT24.

Rudolfinum multifunkční - s jiným ředitelem galerie a šéfdirigentem 

„Určitá moje manažerská rozhodnutí vyvolávají nebývalé reakce, zamýšlím se nad tím, proč, protože jsou většinou správná (ta rozhodnutí); snažím se s tím žít,“ řekl. Podle svých slov chce, aby se v budově Rudolfina více protínaly hudba a výtvarné umění. Na otázku, zda mu připadá adekvátní, aby jako ředitel hudebního tělesa rozhodoval o galerii, odpověděl, že ano.

Darjanin už delší dobu usiluje také o to, aby bylo období nového nastupujícího šéfdirigenta filharmonie, Izraelce Eliahu Inbala, zkráceno. „Přesvědčuji ho, že by bylo dobré pro orchestr i pro něj, aby se období zkrátilo o jeden rok; jsme k dohodě blíž než před dvěma měsíci,“ uvedl na ČT24. Do funkce má podle svých slov vyhlédnuto několik zahraničních dirigentů, někteří z nich účinkovali na festivalu Dvořákova Praha, jehož je ředitelem.

Již dříve se zavázal získat pro orchestr finanční prostředky, které budou odpovídat mezinárodnímu renomé České filharmonie. Před týdnem prohlásil, že se mu podařilo vyřešit téměř dvouletý spor o autorská práva k nahrávkám České filharmonie - autorská práva z nahrávek budou patřit České filharmonii, peníze zatím hráčům.

Dirigent Eliahu Inbal
Zdroj: www.festival.cz/Jiří Jansch
Vydáno pod