Recenze: Olaf Breuning

Výstava díla Olafa Breuniga je dalším dobrým krokem Galerie Langhans. Vybrala si dobře: hvězda světových výstavních síní, mladý Švýcar (1970), předkládá zde, na své první výstavě v Čechách a vyjma Německa také první ve střední Evropě, provokativní barevný koktejl ze svých hravých a absurdních děl. Výstava - výlet za hranice všech druhů - potrvá do 27. září.

Možná je pro autora takováto shrnující výstava, nakukující do celé řady cyklů a souborů a představující i sólová díla, kresby, instalace a filmy, trochu nebezpečná. Cítit vcelku jeho standardně ironizující, shrnující, hodnotící a odrážející postoje je sice lahůdkou pro analytický a hodnotící pohled diváka obeznámeného s jeho tvorbou, současně ale i smývá nebo lépe řečeno matematickým souhrnem poškozuje sílu, dopad a útočnost jednotlivých děl.

Protože báječná reflexe, dokazující autorovu vnímavost a současně i nadhled, lehkost a nezakotvenost, inscenovanou neúctu a současně i umění hodnotit, má nečekanou energii a sílu. Umí šokovat, sesazovat kulty a falešné ideály, smát se konzumu čehokoliv, tedy i ve vědění a ustálených banálních klišé, podvědomě přijímaných jako stavební kameny vnímání současného reálného i virtuálního světa.


Koktejl divákových zážitků je dán opravdovým střídáním Breuningových témat a tvůrčích období. Od horové, pravěké a rytířské tématiky k ironickým a hravým instalacím po, jak sám říká, „příběh fotografie, příběh budoucího vztahu umění a masové krajiny obrazů“.

Ojedinělým zážitkem je i filmová projekce ve sklepení galerie, kde se můžete doslova do sytosti vyřádit při sledování Brianem Kerstetterem interpretovanou cestou po Nové Guineji, cynicky glosující, parafrázující nebo naivně sledující různá prostředí a situace v jedné z originálních výsep našeho „globálně roztříštěného“ světa.

I v těžké chvíli je výstava oslnivým a zajímavým výletem za hranice - hranice uzavírající jednotlivá politická, kulturní, společenská prostředí. Prolomit je se Breuningovi daří. Anebo snad lépe: prolamovat je. Protože výstava je výletem do onoho tvůrčího procesu.

Koncepce výstavy: Olaf Breuning, Rolf Wismer, David Korecký

  • Olaf Breuning: Only One (2000) zdroj: Galerie Langhans http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/946/94583.jpg
  • Olaf Breuning: Home (2003) zdroj: Galerie Langhans http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/946/94585.jpg