Havel se chystá natočit film Odcházení

Praha - Dramatik a exprezident Václav Havel chce poprvé sám točit film - podle své hry Odcházení. Na poslední chvíli zrušil televizní záznam hry z dnešního představení v Divadle Archa, protože by "mohl ohrozit zájmy producenta" stejnojmenného filmu. Informaci potvrdila i producentka chystaného filmu. Ve filmu by podle deníku měli hrát Dagmar Havlová, Josef Abrhám, Jaroslav Dušek a Eva Holubová. Točit by se mělo příští rok. Informaci přinesl deník MF Dnes.

„Na základě plné moci autora nás producentka chystaného filmu Odcházení informovala, že pořízení záznamu nemůže povolit,“ řekl ředitel Archy Ondřej Hrab. Informaci deníku potvrdil i producent Richard Němec, který natáčení spolu s pražským divadlem Archa chystal dva měsíce. Divadlo nyní musí zaplatit storno poplatky za objednané filmové služby. O pořízení záznamu přitom jednalo dlouho, zákaz přišel až o víkendu, tři dny před dohodnutým natáčením.

To, že se Havel rozhodl natočit Odcházení sám, potvrdila producentka chystaného filmu Radka Kadlecová. „Je to jeho konečné rozhodnutí, dlouho se k němu odhodlával. Má o filmu jasnou vlastní představu,“ uvedla.

Divadelní verzi hry již hraje řada scén, pokračovat bude i v Arše. Pod vlastní kontrolou hru o nelehkém loučení s mocí už uvedly i scény v Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Bratislavě, měla premiéru ve Varšavě a v Londýně, o práva si řeklo Německo, Chorvatsko a další země.