Banderas a Huppertová dalšími hvězdami MFF Karlovy Vary

Praha - Mezi hosty mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, jehož 44. ročník začne 3. července, bude i španělský herec a hollywoodská star Antonio Banderas a francouzská herečka Isabelle Huppertová, která letos předsedala porotě na festivalu v Cannes a v Karlových Varech získá, stejně jako režisér Jan Švankmajer, ocenění za dlouholetý umělecký přínos. Pořadatelé již před dvěma týdny ohlásili další hvězdu festivalu, amerického herce a filmaře Johna Malkoviche.

John Malkovich převezme v závěru festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. V rámci speciálních projekcí bude uveden jeho politický thriller Tanečník seshora a dokument Which Way Home. „Banderas uvede svůj režijní počin Letní déšť. Isabelle Huppertová se představí v retrospektivě ve snímku Gabrielle a Villa Amalia,“ doplnila umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová.

„Pan prezident Klaus přijíždí na začátek festivalu spolu s panem expremiérem Topolánkem, pan exprezident Havel přijíždí na konec festivalu spolu s Karlem Schwarzenbergem,“ prozradil s humorem některá jména českých osobností, které do Varů zavítají, prezident festivalu Jiří Bartoška.

Karlovarská znělka - stejně jako vloni - představí v nezvyklé roli držitele Křišťálového glóbu z Karlových Varů, po Dannym DeVitovi, Harveym Keitelovi, Věře Chytilové a Miloši Formanovi to letos budou režisér Jiří Menzel a hollywoodský herec, režisér a producent Andy Garcia. „Znělku, v níž bude účinkovat Robert De Niro, se nepodařilo natočit kvůli jeho časovému zaneprázdnění. Vznikne na podzim a uvedeme ji v příštím roce,“ uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška.

Antonio Banderas (1960), rodák ze španělské Malagy, patří k populárním hercům současnosti. Jako herec začínal v divadle a v televizi, ve filmu pdebutoval v roce 1982. Vzestup jeho kariéry začal o deset let později filmem Králové mamba. Prvním Banderasovým americkým snímkem byl dokument S Madonnou v posteli (1991). Herec se objevil v několika filmech svého slavného krajana Pedra Almodóvara. V USA se proslavil ve snímcích Desperado, Philadelphia, Interview s upírem, Evita, Legenda o Zorrovi nebo Frida.

Isabelle Huppertová (1955) studovala ruštinu a orientální jazyky, pro film ji objevil Bertrand Tavernier a svěřil jí roli dívky Rose v kriminálním dramatu Soudce a vrah (1976). Mimořádný výkon podala i v postavě ženy obviněné z vraždy ve filmové adaptaci skutečného případu Violette Nozierová z roku 1978, následovala anglická spisovatelka v Sestrách Brontëových. Má za sebou asi 80 filmů, mnohé z nich režíroval Claude Chabrol. Proslula v nesnadných rolích, nejvyšší ocenění v Cannes získala v roce 1978 za roli mladistvé vražedkyně ve filmu Violette Nozierová a v roce 2001 za výkon ve filmu Pianistka, kde hrála ženu, jež hledá únik před zmarněným životem v trýznivých sexuálních perverzích.

800 obchodníků, 45 nezávislých, žádný český v soutěži

Z více než 220 snímků, které se ve Varech objeví, bude mít 65 světovou, mezinárodní či evropskou premiéru. Na zahájení festivalu se objeví například proslulý francouzský režisér Patrice Chéreau a slavný scenárista a režisér Paul Schrader. Zahajovací večer nabídne mezinárodní premiéru filmu Dar debutující režisérky Shany Festeové, která se inspirovala dramatem Roberta Redforda Obyčejní lidé. Hlavní role v něm ztvárnili Susan Sarandonová a Pierce Brosnan. Závěrečný večer bude patřit hudební komedii Piráti na vlnách scenáristy a režiséra Richarda Curtise. 

Český film se v soutěžní sekci letos neobjeví. „Nevyskytl se žádný, který by nás upoutal,“ vysvětlila Zaoralová. "Máme ale český film v sekci Na Východ od Západu, a to Tycův El Paso, promítat se bude také film Marie Procházkové Kdopak by se vlka bál. Uváděn je také z určitého pohledu slovensko-český film Nedodržený slib, který režíroval český režisér," dodala.

Podle výkonného ředitele festivalu Kryštofa Muchy se dosud na festival přihlásilo přes 800 producentů, nákupčích filmů, prodejců, distributorů, dramaturgů a zástupců filmových institucí. „Z nich je více než pět set ze zahraničí,“ řekl s tím, že poprvé přijede 45 distributorů z evropských společností, zajímajících se o nekomerční a umělecké snímky. „5. července bude ČT z Varů vysílat Otázky Václava Moravce speciál, které se budou věnovat problematice filmu v Čechách,“ uvedl pro zajímavost.

„Finanční krize se nás díky dlouhodobým smlouvám se sponzory nedotkla,“ zopakoval Bartoška. Rozpočet činí 130 milionů korun, přitom státní podpora dosahuje 30 milionů.

  • Tanečník seshora zdroj: www.kviff.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/947/94661.jpg
  • Legenda o Zorrovi zdroj: www.imdb.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/947/94657.jpg
  • Pianistka zdroj: imdb http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/947/94611.jpg
  • Z filmu Nedodržený slib zdroj: www.spi-film.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/884/88366.jpg
Vydáno pod