Zuzana Lapčíková promění Litomyšl v Orbis Pictus

Litomyšl - Festival Smetanova Litomyšl, po Pražském jaru druhý nejstarší festival vážné hudby, sliboval ve svém úvodu mimořádný program. Unikátem je podle pořadatelů projekt, který zde dnes večer bude uveden ve světové premiéře. Na zámeckém nádvoří zazní vokálně-instrumentální projekt Orbis Pictus. Mnohostranná hudebnice, hráčka na cimbál, zpěvačka a skladatelka Zuzana Lapčíková vychází z textů Jana Amose Komenského.

„Paní Lapčíková si vybrala velmi těžké, ale přitom nesmírně nádherné téma. Jeden z vrcholných spisů Jana Amose Komenského Obecná pravda o nápravě věcí lidských,“ upřesnil dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský. Pro skladatelku, zpěvačku a vynikající hráčku na cimbál se oratorium na texty Jana Amose Komenského stalo velkou výzvou.

„Byla to překrásná práce. Dva a půl roku jsem komponovala k textům hudbu, takže dva a půl roku jsme žila ve světě Komenského, který je absolutně nádherný a člověka pohltí,“ potvrdila Lapčíková. Spolu s ní se v Orbis Pictus představí Český filharmonický sbor Brno a zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Je to skladba, která byla psána proto, aby byla hrána, takže bude v letošním roce ještě několikrát uvedena,“ přislíbil ředitel festivalu Jan Pikna, že i ti, kteří dnes nebudou v Litomyšli, mají ještě možnost si Orbis Pictus poslechnout.

Vokálně-instrumentální dílo Zuzany Lapčíkové patří mezi třicet koncertů, které 51. ročník Smetanovy Litomyšle nabídl nebo ještě nabídne. Počet prodaných vstupenek je důkazem toho, že festival je prestižní akcí pro české i zahraniční posluchače. Trvá do 6. července.

Český filharmonický sbor Brno
Zdroj: ČT24/www.choirphilharmonic.cz
Vydáno pod