Třeštíková představila 6 „nejistých“ DVD

Praha - Jubilující režisérka Helena Třeštíková dnes za účasti několika protagonistů představila kolekci DVD nazvaných Manželské etudy + po dvaceti letech. Na snímcích pracovala více než 25 let, kdy sledovala šest manželských párů. DVD vycházejí k jejím šedesátinám, v prodeji se objeví 8. července.

Režisérka o sobě tvrdí, že je jednou z mála žen, které nevadí plynutí času. „Zároveň to totiž přináší krabice materiálu a sběrné filmy; takže to trvá,“ vysvětlila. Na překvapení, která život přináší, je připravena. Vyznává heslo, že krize je šance.

Šest párů, šest osudů 

Třeštíková, vyznamenaná loni v prosinci za svůj snímek René prestižní cenou Evropské filmové akademie Prix Arte za nejlepší evropský dokument, vstoupila do života šesti novomanželským párům před třiceti lety. Přes šest let se zajímala o jejich lidské i partnerské zrání, proměny jejich vztahu a osud snů, s nimiž do manželství vstupovaly. V roce 1999 se pak ke svým hrdinům vrátila. Zaznamenala změny, které do jejich životů vnesla léta poznamenaná klíčovými historickými událostmi. V období zralosti spolu s nimi bilancovala výhry i porážky uplynulého čtvrtstoletí.

Nápad zachytit několik prvních let v životě mladých manželství se zrodil v Krátkém filmu, kde Třeštíková kdysi pracovala. „Byl to první cílený pokus o časosběrné dokumentární natáčení, a tím i velké riziko a nejistota, protože s takovým typem natáčení nebyly žádné zkušenosti,“ komentovala to režisérka. První etapa natáčení skončila v roce 1986. Výsledkem byl cyklus šesti filmů Manželské etudy odvysílaný Českou televizí a dva celovečerní snímky pro kina (Z lásky a Hledání cest). V roce 1999 se začalo znovu točit a televize v roce 2006 odvysílala opět šestidílný cyklus tentokrát pod názvem Manželské etudy po dvaceti letech. 

Marcela, René, Katka 

Projekt vyvolal velký divácký ohlas - zejména pátý díl, kdy na konci natáčení tragicky zemřela dcera hlavní hrdinky. Osud této ženy zpracovala Třeštíková v samostatném filmu Marcela, který se v kinech objevil na jaře 2007.

Časosběrným dokumentům se věnuje nepřetržitě. V současné době dokončuje poslední film z trilogie Marcela, René a Katka. V něm už 13 let sleduje dívku, která neúspěšně bojuje se svou závislostí na drogách. Do kin bude uveden 2. prosince. „Časosběrné dokumenty jsou totální nejistota. Nemáte v nich ani vteřinu jistého nic,“ říká Třeštíková. Je přesvědčena, že právě tato nejistota člověka regeneruje. „Ničemu se nediví a je připraven na všechno, takže to má velké efekty,“ dodala.