Tanec Praha přinesl jižanský tanec, jde do finále

Praha - Festival Tanec Praha ve středu uvedl poslední ze svých letošních "tanečních laboratoří". Program, který se v divadle Ponec opakuje ještě dnes, nabídl divákům ukázku brazilského, kyperského a španělského tance. V pátek 26. června pak letošní 21. ročník Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla uzavře slavnostní galavečer v O2 Areně, na němž se představí čeští tanečníci v dílech světoznámých choreografů.

Kyperská choreografka Lia Harakiová sama s Alexanderem Michaelem tančila i hrála v inscenaci Pretendance, jejímž hlavním námětem byl tanec. Na téma vztahu muže a ženy nahlíží z pohledu tanečníků, ukazuje denní tréninky, léta dřiny, potu, bolesti, strastí, ale i radosti a spokojenosti. Duet o tanečních stereotypech se inspiroval texty známých popových písní převážně z 80. let. I díky nim, ale především díky výkonům atraktivního páru, jehož mužská polovička hraje na Kypru i v oblíbeném televizním seriálu, sklidila inscenace velký úspěch u publika.


Brazilský soubor Tápias přivezl sólovou choreografii Thomase Lebruna, který se při jejím vzniku inspiroval osobností Carmen Mirandy - brazilské zpěvačky a ikony 30. let 20. století, kdy se její jméno dostalo do povědomí i v odlehlejších oblastech této jihoamerické země. Ačkoliv byly její melodie veselé, texty písní byly smutné. V představení tančí Flávia Tápiasová, která se nebojí svůj osobitý taneční projev kombinovat i s intenzivním kontaktem s publikem.


Španělská skupina Mopa představila choreografii Tus hijos me están jodiendo la vida (Tvé děti mi ničí život), které vzdává hold chaosu a zábavě. Tanečníci Fran Torres, Roberto Martínez Losa a Juan Luís Matilla se snaží prolomit hranice řádu. Hrají si, vymýšlejí, zpívají, tančí a perou se za rytmů a zvuků pocházejících ze široké sbírky rozbitých, poškrábaných, různě upravených, ale i celých vynilových desek.

  • Pretendance autor: Suzana Fiala & Pavlos Vrionides, zdroj: Tanec Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/951/95097.jpg
  • Španělský soubor Mopa autor: Celia Macias, zdroj: Tanec Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/952/95103.jpg
Vydáno pod