Polívka se Stašovou zahájí Letní shakespearovské slavnosti

Praha - V areálu Nejvyššího purkrabství Pražského hradu zahájí dnes premiéra komedie Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela letošní ročník divadelní přehlídky Letní shakespearovské slavnosti. Do 3. září se budou představení konat na sedmi scénách: vedle dvou pražských také v Brně, Bratislavě, Ostravě, Košicích a nově ve Zvolenu. Program nabídne deset titulů, z toho tři premiéry.

V hlavní roli bonvivánského a poživačného rytíře Jana Falstaffa se v dnešní Menzelově inscenaci objeví Bolek Polívka. Důvtipnou paní Pažoutovou ztvární Simona Stašová, její spikleneckou přítelkyní Brouzdalovou bude Eva Režnarová. Premiéra i reprízy už jsou vyprodány.

Scénu Karla Glogra sestavenou z košil, podvlékaček, kombiné, prostěradel, cích a starodávných krajkových ubrusů rozvěšených na dlouhých šňůrách vystřídají po 15. červenci červené kožené klubovky, trůny hrdinů tragédie Antonius a Kleopatra. I tato hra bude mít letos v Praze na slavnostech premiéru. 

Rozhovor s J. Třískou a L. Grossem (zdroj: ČT24)


Bouře = Jan Tříska 

Od 7. do 26. července bude na druhé pražské scéně, nádvoří Hudební fakulty AMU na Malostranském náměstí 13, již třetím rokem k vidění Shakespearova pozdní hra Bouře s Janem Třískou v roli Kalibana. „Bouři letos uvedeme už ve sté repríze - i tím je tato hra v letošním programu výjimečná,“ řekl umělecký ředitel přehlídky Libor Gross. Na příští léto s inscenací již nepočítá.


Mimopražská přadstavení zahájí 2. července bratislavský Macbeth, 12. července se přidá Antonius a Kleopatra v Brně, poté Veselé paničky windsorské v Ostravě nebo Jak se vám líbí v Košicích. Celkem se odehraje 161 představení.

  • Antonius a Kleopatra zdroj: Agentura SCHOK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/952/95186.jpg
  • Bouře zdroj: Letní shakespearovské slavnosti http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/952/95183.jpg