Ministerstvo a magistrát se budou o Státní operu Praha starat společně

Praha - Situaci Státní opery Praha se ministerstvo kultury snaží řešit už od dob, kdy v ministerském křesle seděl Pavel Tigrid. Současný ministr Václav Riedlbauch a pražský primátor Pavel Bém se dohodli, že kulturní resort a magistrát budou operu spravovat společně. Společný projekt předloží do roka, v současné době se jím zabývají právníci. Pokud budou splněny všechny podmínky, mohly by podle Riedlbaucha nastat změny do dvou let.

Stát by měl mít na provozu opery finanční spoluúčast, její výše ale zatím není jasná. „Cílem společného záměru je, aby tato scéna měla v budoucnosti více peněz, a to jak na zkvalitnění budovy i celého prostředí, tak na vlastní činnost. Chápu Prahu, že převzít operu je pro ni velký závazek a že vyžaduje finanční spoluúčast státu minimálně na dobu 12 až 15 let a spolehlivé státní garance. Na dohodě vymezené tímto rámcem nyní budeme pracovat,“ potvrdil Riedlbauch.

Opera je dlouhodobě podfinancovaná, mimo jiné by potřebovala rekonstrukci, která by podle odhadů vyšla na více než sto milionů korun. Poslední rozsáhlejší opravy byly provedeny před téměř čtyřiceti lety.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Hledá se ředitel

Další otázkou, která stále zůstává otevřena, je jméno nového ředitele operního domu. Současný šéf Jaroslav Vocelka, který operu řídí už sedmým rokem, odchází z funkce ke konci roku.

Svého nástupce ještě nemá, i když konkurz na nového ředitele byl vyhlášen již před mnoha měsíci. První kolo skončilo v únoru, na druhé ale ještě nedošlo - vláda Mirka Topolánka padla a Václav Jehlička se v nejisté situaci výběrovým řízením zabývat nechtěl.

Bém chce zlepšit dramaturgii

O převedení Státní opery pod křídla magistrátu uvažovalo ministerstvo už delší dobu. Provozuje totiž v současné době dva operní domy - kromě Státní opery ještě Národní divadlo, což přináší zvýšené nároky nejen na financování provozu.

Odborníci navíc kritizují Státní operu za nestálou kvalitu inscenací, malý počet premiér a zaměření na turisty. „Jde nám o to, aby dramaturgie Státní opery byla v budoucnu přinejmenším nad evropským průměrem,“ uvedl dnes také Bém, v čem chce ministerstvu magistrát svou spoluúčastí na správě opery mimo jiné pomoci.

  • Státní opera Praha autor: Ondřej Kocourek, zdroj: Státní opera Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/953/95254.jpg
  • Sen noci svatojánské - představení Státní opery Praha autor: Petr Brenkus, zdroj: Státní opera Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/953/95253.jpg