Oslavy Prahy - Cimrman, loď tajemství a nasvícený Hus

Praha - V metropoli dnes začaly třídenní Oslavy Prahy, které nabídnou divadelní představení, koncerty, výstavy, výtvarnou dílnu a sportovní exhibice. Zájemci si zároveň budou moci zdarma prohlédnout některá muzea, galerie nebo také prostory Českého rozhlasu, informoval ředitel projektu Robert Kozler, který je znám také jako zakladatel festivalu Mezi ploty. Akci zahájil koncert zvonů pražských katedrál, po kterém pražský primátor symbolicky otevřel bránu města. Vyhlášena byla taky sbírka odkazů českého génia Járy Cimermana.

„Lidé pak budou moci po celý rok posílat předměty inspirované Járou Cimrmanem, které budou příští rok vystaveny v Národním muzeu,“ vysvětlil Kozler. Své příspěvky mohou přihlásit, nejprve jen ve formě fotografie nebo popisu, na webových stránkách festivalu. Ladislav Smoljak už muzeu věnoval první expemplář - lampu, kterou prý vymýšlel spolu s Edisonem. „Chtěl ji nazvat járovka, což Francouzi zkomolili na žárovku,“ vysvětlil Smoljak.

Organizátoři Oslav Prahy se inspirovali historií města a osobnostmi, které v metropoli žily nebo jsou s ní spojeny. S Cimrmanem je spojena sbírka, skladatele Wolfganga Amadea Mozarta bude připomínat projekt opera v ulicích města, který vznikl díky souboru Dětské opery Praha. Na některé slavné básníky zase budou moci lidé zavzpomínat při poetickém běhu Petřínem. Pomník Jana Husa na Staroměském náměstí překvapí netradičním nasvícením, které vytvořil umělec Ladislav Šaloun.

Oslavy mají za cíl také zviditelnit některá zajímavá místa. Například na Uhelném trhu plánují organizátoři „Pražský Montmartre“, který nabídne výtvarné dílny a vystoupení pouličních umělců. Na Staroměstském náměstí se chystají hody a staročeský skanzen, na Ovocném trhu zase divadelní přehlídka pro děti nazvaná Pražský večerníček. Mezi jednotlivými místy bude jezdit historická tramvaj a lodní přívozy.

Oslavy vytváří obrovský happening

Kromě několika desítek akcí budou lidé moci zdarma navštívit Klementinum, Muzeum a Galerii hlavního města Prahy, Petřínskou rozhlednu, Národní muzeum a galerii, Uměleckoprůmyslové muzeum, Štefánikovu hvězdárnu, městskou knihovnu, petřínskou štolu i prostory Českého rozhlasu a dalších rádií.

„Oslavy jsou sestaveny z originálních projektů, které v centru Prahy vytváří obrovský happening. Vymýšlel jsem je tři roky. Nejprve jsem musel zjistit, co která galerie, muzeum nebo klub ukrývají, k čemu slouží,“ uvedl Kozler.

  • Praha - Národní muzeum autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/857/85675.jpg
  • Ilustrační foto autor: Petr Vilgus, zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/956/95501.jpg
  • Petřínská rozhledna zdroj: www.petrinska-rozhledna.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/836/83516.jpg