Czech Street Party přivezla do Bruselu české kapely a moravské víno

Brusel – Češi dnes symbolicky zakončili své šestiměsíční předsednictví v Evropské unii na živé bruselské street party, na které návštěvníkům zahrály kapely Mandrage, Clou, Mig 21 a Kryštof. Podle organizátorů na akci přišlo celkem 6 000 lidí, Čechů i cizinců. Původně se akce měla konat na hlavním bruselském náměstí Grande Place s účastí vládních představitelů, ale po pádu vlády a také kvůli finanční krizi ze záměru sešlo.

Akce začala otevřením stánků jednotlivých krajů, které během street party prezentují to nejzajímavější a nejlepší, co mohou nabídnout. Jihomoravský kraj například zajistil na akci speciální dodávku moravského vína. „Ze začátku byla slyšet především čeština, postupně se ale sešlo mezinárodní publikum,“ informovala o atmosféře z Bruselu zpravodajka Eva Hrnčířová.

V půl šesté se pak slova ujala hudba. Až téměř do půlnoci Bruselanům hrály čtyři české kapely. Jako první se na pódiu představily skupiny Mandrage a Clou. Jako třetí přišla na řadu Mig 21 a vystoupení uzavřela skupina Kryštof.

Vstup Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Czech Street Party je takovým protipólem Českého plesu, který se konal na začátku našeho předsednického období. Oproti street party byl ale mnohem velkolepější. „Zvolili jsme trochu skromnější přístup, šetří se všude a myslím, že to je rozumné. Jsme tedy zpátky na našem místě. Czech Street Party už je potřetí, má tedy tradici a největší problém je kolem půlnoci přesvědčit hosty, že už opravdu musí jít domů,“ uvedla stálá představitelka ČR při EU Milena Vicenová.