Příčina Jacksonovy smrti bude známa zřejmě až za několik týdnů

Los Angeles – Miliony fanoušků na celém světě oplakávají smrt americké hudební ikony Michaela Jacksona. Co bylo příčinou jeho úmrtí, není ale zatím jasné ani po provedení soudní pitvy. Vyloučila ale z možností násilný čin. Definitivní závěr by tak měly pomoci stanovit testy, jejichž výsledky budou známy za čtyři až šest týdnů. Do losangeleské nemocnice byl padesátiletý Jackson ve čtvrtek převezen po zástavě srdce. V médiích i v okolí zpěváka se objevují různé spekulace, co ji způsobilo.

„Na těle se nenašly žádné známky vnějšího zavinění. Policie na případ uvalila embargo,“ vudel mluvčí Úřadu koronera v Los Angeles Graig Harvey. Policie už vyslechla zpěvákova lékaře, který se Jacksona snažil oživit po té, co zkolaboval ve svém domě. Policisté také zabavili lékařovo auto, aby zjistili, zda v něm nejsou léky nebo jiné věci, které by pomohly při vyšetřování.

Jacksonovi blízcí se domnívají, že smrt mu přivodila velká dávka injekce tišícího léku na bázi morfia nebo povzbuzující přípravky, s jejichž pomocí se snažil překonávat psychické a fyzické vypětí před chystanou koncertní šňůrou.

Reportáž Filipa Kandy (zdroj: ČT24)

Na koncertní pódia se měl Jackson vrátit po dlouhé dvanáctileté odmlce sérií vystoupení v Londýně, naplánováno jich nakonec bylo padesát oproti původním deseti. Lístky na jeho evropské koncerty se vyprodaly rekordně rychle, první z nich se měl původně odehrát 8. července. Byl odložen ale na 13. července a další tři termíny byly přesunuty na březen 2010. Spekulovalo se, že důvodem jsou zpěvákovy zdravotní problémy.

Fanoušci truchlí, vzpomínková akce se chystá i v Česku

Zpěvákova sestra Janet Jacksonová dnes ráno místního času dorazila do losangeleského sídla svého bratra. Kromě zpěvačky v tmavých brýlích na místo přijely také stěhovací vozy. Většina členů rodiny Jacksonových se podle amerických médiích shromáždila v jejich sídle v losangeleské čtvrti Encino, kde připravují pohřeb a starají se o zpěvákovy tři děti.

Jacksonovi příbuzní jsou znepokojeni nedostatkem informací o posledních chvílích zpěváka a dokonce prý uvažují o tom, že nechají provést ještě jednu, nezávislou pitvu. Televizi ABC to řekl reverend Jesse Jackson, který s rodinou Jacksonových strávil celý pátek.

Zpěvákovi fanoušci smrt svého idolu nepřestávají oplakávat. Okamžitě po zprávě o Jacksonově smrti se začali shromažďovat u budovy kliniky v Los Angeles, jeho památku ale uctívají lidé doslova na celém světě.

Čeští fanoušci, kteří se organizují stejně jako jejich kolegové z jiných zemí prostřednictvím internetové sociální sítě Facebook, chtějí Jacksonovu památku uctít v neděli od 15:00 na Staroměstském náměstí zhruba tříhodinovou vzpomínkovou akcí, na níž by měly zaznít i některé z nezapomenutelných hitů krále popu.

Fanoušci Jacksona před nemocnicí, kde zemřel
Zdroj: ČT24/AP