Menzelovou inscenací začaly Letní shakespearovské slavnosti

Praha - Komedií Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela odstartovaly letošní Letní shakespearovské slavnosti. Na scéně purkrabství Pražského hradu hrají hlavní role Simona Stašová a Bolek Polívka. Zchudlý rytíř Falstaff se v inscenaci pokouší o přízeň důvtipné paní Pažoutové a její přítelkyně paní Brouzdalové. Jak je ale u Shakespeara zvykem, ženy tu mají navrch, a Falstaffa tak čekají horké chvilky.

Podle Bolka Polívky je Falstaff krásný díky umění vžít se do vlastních neúspěchů. „Líbí se mi, když to někdo umí. To je ve Falstaffovi to nadlidské,“ vysvětlil herec.

Peprnou komedii o lidských slabostech režíroval Jiří Menzel, ve své kariéře už potřetí. „Je hezké, když text, který znám, slyším najednou jinak, což je dáno osobností herce. Je zajímavé najít způsob, jak to pokaždé udělat jinak,“ uvedl Menzel. Překladu komedie se ujal profesor Martin Hilský, podle kterého jsou Windsorské paničky ohňostrojem řečí. „Každá postava mluví jinak, dvě navíc zkomolenou angličtinou,“ dodal.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Shakespearovské slavnosti uvedou i tragédii Macbeth

Komedii si u Shakespeara údajně objednala sama královna Alžběta. Oblíbila si postavu prostopášného šlechtice v Jindřichu IV. a chtěla ho vidět zamilovaného. „Myslím, že on jí vyhověl a nevyhověl. Falstaff je zamilován především do peněz těch manželů než do paniček, on tu zakázku takhle elegantně obešel,“ řekl Hilský.

Shakespearovské slavnosti letos uvedou celkem deset her slavného renesančního dramatika, z toho tři premiéry. Kromě Paniček ještě tragédii Macbeth a historickou hru Antonius a Kleopatra.