Festival v Glastonbury končí, vrcholem byl Springsteenův koncert

Londýn - Hudební festival v anglickém Glastonbury, který je největší akcí svého druhu na světě, se po čtyřech dnech pomalu chýlí ke konci. Vrchol zažil v noci na dnešek, kdy vystoupil americký zpěvák Bruce Springsteen. Mnozí vystupující v Glastonbury během víkendu vzdávali poctu zpěvákovi Michaelu Jacksonovi, který zemřel ve čtvrtek. Springsteenův koncert trval 2,5 hodiny. Devětapadesátiletý hudebník s přezdívkou The Boss se podle BBC stal "bossem" letošního ročníku. Hity jako Dancing in the Dark, Glory Days nebo Born To Run dostaly publikum do varu; Springsteen navíc neváhal jít co nejblíže k posluchačům.

„Předtím jsem nebyla jeho fanynka, ale dává do toho fakt hodně síly,“ uvedla osmadvacetiletá divačka Siobhan Farmerová. Její přítelkyně prohlásila, že to bylo nejlepší vystoupení letošního Glastonbury. Springsteen zahrál celkem 25 písní. Publikum jej ale nepřesvědčilo, aby zazpíval i svůj zřejmě největší hit Born in the USA. 

Springsteen vystoupil na hlavní scéně Pyramid Stage. O den dříve zde koncertovala další rocková legenda - Neil Young. Mezi těmi, kdo přilákali v sobotu hodně posluchačů, byl například rapper Dizzee Rascal.

Příští rok se uskuteční jubilejní 40. ročník

Na festival přijelo přes 175 000 lidí, kteří si po čtvrtečních a pátečních lijácích, jež vytvořily tradiční glastonburské bláto, mohli nakonec užít i teplého a slunečného počasí. 

Festival se na farmě Michaela Eavise poprvé konal v roce 1970. Eavis již připravuje jubilejní 40. ročník, který se uskuteční příští rok. Prý už má jistou účast tří až čtyř „superhvězd“. Novinářům ale po sobotním večeru tvrdil, že se mu těžko podaří připravit lepší program než letos. 

Třiasemdesátiletému Eavisovi ani nevadí, že bude muset zaplatit 3000 liber (91 000 korun) pokuty. Springsteen totiž o devět minut „přetáhl“ začátek nočního klidu dle nařízení místních úřadů. „Ale jděte, to nejsou žádné peníze, posledních devět minut bylo naprosto senzačních,“ prohlásil Eavis. Podle něj Springsteen předvedl možná nejlepší show ve svém životě. 

Vydáno pod