Fischer předal na Smetanově Litomyšli předsednické „žezlo“ Švédům

Litomyšl - Předání štafety českého předsednictví proběhlo včera v Litomyšli na 51. ročníku Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Právě Smetana je svou tvorbou se Švédskem spojen. Koncertní program nedělního večera Europa Musicalis uzavřel výběr z jeho cyklu symfonických básní Má vlast. Zazněla také dvě díla švédských autorů. A český premiér Jan Fischer předal zástupkyni Švédska symbolické "žezlo" předsednictví. Představovala ho žluto-modrá kytice, tedy kytice v barvách švédské vlajky.

Fischer květiny předal náměstkyni švédské ministryně pro evropské záležitosti Marii Aseniusové. Premiér na úvod koncertu uvedl, že není lepší místo pro předání předsednictví než v Litomyšli. Předání štafety v rámci tradiční kulturní akce podle něj značí nejen kulturu obou národů, ale i Evropy. „Jsem velice rád, že jsme dokončili předsednictví se ctí, že nebylo poznamenáno pádem předchozí vlády, že jsme vyvinuli veškeré úsilí, abychom to zacelili,“ uvedl Fischer.

Na druhém zámeckém nádvoří litomyšlského zámku zazněla dvě díla švédských autorů. Koncertní předehra Exelsior! (Vzhůru!) Wilhelma Stenhammara a symfonie č. 199 Koncert II. století švédského královského kapelníka Leifa Segerstama, který je původem finské národnosti.

„Hudba je něco přirozeného, je to zároveň síla, dokáže se měnit a balancovat mezi životem a smrtí, mezi láskou a nenávistí,“ uvedl Segerstam. V Litomyšli pod jeho vedením hrál Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK. Dvouhodinový koncert uzavřel výběr z cyklu Smetanových symfonických básní Má vlast - Vltava, Tábor a Blaník, tedy nic ze skladatelova „švédského období“. 

Koncert v přímém přenosu přenášel Český rozhlas a také Česká televize, která přináší zprávy z festivalu v pořadu Smetanova Litomyšl den po dni. Mezinárodní operní přehlídka trvá do 6. července, návštěvníci se mohou ještě těšit na Pucciniho Madama Butterfly, projekt Státní opery Praha Vivat opereta! nebo recitál Pavla Šporcla. Festival uzavře v rámci cyklu Hvězdy operního nebe anglická sopranistka Kate Royalová, která bude koncertovat v České republice poprvé.

Štafet jako hub

V předsednickém křesle v Radě EU nás Švédsko vystřídá od července, předsednická štafeta se ale už předávala několikrát. Například v rámci kulturního festivalu United Islands of Prague předali ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle a senátor Alexandr Vondra na Vltavě pivní sud zástupci švédského velvyslanectví Rolfu Ericssonovi.

Stejný den vyrazili na kolech dva policisté z litoměřického sportovního oddílu do Stockholmu, kam jako štafetu vezou kopii Klaudiánovy mapy z Čech z roku 1518. Předat ji chtějí 1. července.

Přečtěte si také:

  • Leif Segerstam v koncertním programu Europa Musicalis na Smetanově Litomyšli 2009 autor: Petr Malota, zdroj: Smetanova Litomyšl http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/958/95741.jpg
  • Český premiér Jan Fischer a náměstkyně švédské ministryně Maria Aseniusová na Smetanově Litomyšli autor: Petr Malota, zdroj: Smetanova Litomyšl http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/958/95745.jpg
  • Ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle a Alexandr Vondra předali 20. června v Praze na Vltavě z loďky do loďky štafetový kolík předsednictví EU radovi švédského velvyslanectví Rolfu Ericssonovi. Kolík symbolizoval pivní sud. autor: Jan Třeštík, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/943/94207.jpg