Manželé Brikciusovi opět vystavují na sloupech

Praha - Na loňskou výstavu o vzniku Československa a předcházející o T. G. Masarykovi navazují manželé Brikciusovi další pouliční výstavou věnovanou tentokrát porevolučnímu vývoji České republiky. Na čtyřech sloupech umístěných na trase Florenc - náměstí Jana Palacha si budou moci kolemjdoucí prohlédnout 20 let zachycených v textech, obrazech a fotografiích. Putovní vernisáž s hudbou a vínem se koná dnes, výstava nazvaná Od sametové revoluce k předsednictví EU slovem i písmem potrvá do 9. července.

„Jsme zapálení Evropané a doufáme, že ostatní také,“ řekla při vernisáži publicistka Zuzana Brikcius. Ona podle Eugena Brikciuse vybírá témata, autorem výsledné koláže je tentokrát Zbyněk Petráček. "Naplňujeme tímto podstatu slova vernisáž, které vzniklo jako označení dopoledního fermežování obrazů vystavených v pařížských ateliérech; ostatní vernisáže jsou pojmovým podvodem," uvedl Brikcius.

Významné události na sloupech komentují ze sých děl spisovatelé (např. Jáchym Topol, Petr Placák), karikaturista Pavel Reisenauer a další.

Živý vstup z vernisáže (zdroj: ČT24)

E. Brikcius o vernisáži

"Vernisáž (z lat. vernix, česky fermež) - původně se jednalo o dopolední fermežování obrazů vystavených v pařížských ateliérech za účasti přátel z malířské a kunsthistorické branže. Fermežování (vylepování) našich plakátů je u každého sloupu doprovázeno múzickým programem; jako kulturně-společenská událost non plus ultra osloví všechny cílové skupiny a hlavně v účastnících probudí zájem o vystavené texty a obrazy."

Od sametové revoluce k předsednictví EU slovem i písmem
Zdroj: ČT24