Švédi si chtějí povídat. Entropu v Bruselu vystřídalo „zelené“ posezení

Brusel - Česká předsednická výzdoba před budovou Rady EU - Černého Entropa - upozornila na Čechy v čele Evropy, ať už způsob, jakým se tak stalo, je označován za nápaditý, nebo ostudný. Stejně rozporuplně pak bylo vnímáno ztvárnění některých evropských zemí v šestnáctimetrové skládačce. Švédi, kteří od středy přebírají od Česka štafetu, žádnou kontroverzní výzdobu rozhodně nepřichystali. Chtějí prý vytvořit příjemné prostředí pro dialog mezi zástupci evropských států.

„Švédsko se nesnaží Evropu zobrazit, ale vytváří jí prostor pro dialog. Švédsko nechce být v kontrastu s Českem, ale pro pozorovatele výzdoby bude zřejmé, že komunikujeme jiným způsobem,“ uvedl kulturní poradce švédského předsednictví Hennik Selin.

Atrium budovy Rady EU Švédové doplnily dřevěnými židličkami, špalky místo stolků, ručně tkanými koberci, pokojovými rostlinami a barevnými lampami s nízkou spotřebou elektřiny.

Nábytek vyrobený v jednoduchém skandinávském stylu hraje navíc na ekologickou strunu - umělci při jeho výrobě používali přírodní materiály jako dřevo, kůži a vlnu. „Doprovodné lampy nejsou přespříliš barvené, protože jsem se snažila vyhnout barvivům obsahujícím toxické látky jako chróm a kadmium,“ řekla k výrobě výrazných lamp ve tvaru zvonu designérka Anna Berglundová.

Entropa na Švédy nepočkala 

Česká Entropa na střídání „stráží“ předsednické výzdoby v Bruselu nepočkala. Její autor, výtvarník David Černý, si ji odvezl do České republiky zhruba měsíc před koncem našeho předsednického období. Důvodem byl protest proti způsobu, jakým v Česku v březnu padla vláda Mirka Topolánka.

Ze světa Entropa ale nezmizela. Až do začátku ledna 2010 si ji mohou prohlédnout lidé na dvorku Centra současného umění DOX.

Vydáno pod