Rocková kapela U2 zahájila nové světové turné

Barcelona - V noci na dnešek odstartovala irská rocková skupina U2 nové světové turné megakoncertem na slavném fotbalovém stadionu Nou Camp ve španělské Barceloně. Turné legendární skupiny U2 bude postupně pokračovat v 31 evropských i severoamerických městech. Obrovské kruhové pódium uprostřed barcelonského stadionu obklopovalo ze všech stran 90 tisíc diváků, kteří nadšeně prožívali starší i nové skladby svých idolů. Letos chtějí U2 odehrát 40 až 45 koncertů. Celá koncertní šňůra však potrvá až do konce příštího roku, a počet vystoupení by tak mohl dosáhnout i stovky.

Kapela věnovala píseň zesnulému Michealu Jacksonovi 

Čtyřčlenná skupina, jedna z historicky nejúspěšnějších na světě, zahájila koncert skladbou Breathe ze svého nového alba No Line on the Horizon. Dav fanoušků se pak živě připojil ke skladbě Magnificent. Mix starých a nových skladeb dosáhl prvního vrcholu skladbou Angel of Harlem, kterou skupina věnovala památce popové hvězdy Michaela Jacksona, který náhle zemřel minulý týden ve věku 50 let.

„Složili jsme tuto skladbu pro Billie Holidaovou, ale dnes v noci ji zahrajeme pro Michaela Jacksona,“ řekl Bono.   

Atrakcí pro diváky bylo i spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS

Uprostřed koncertu došlo také na živé spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS. „Je příjemné vás slyšet,“ řekl jeden z kosmonautů do mikrofonu. „Veliteli, vidíte Barcelonu?“ ptal se Bono. „Nejkrásnější pohled z vesmíru právě teď představuje modrá planeta Země,“ zněla odpověď.


Kruhové pódium uprostřed obrovských stadionů je oboustranně výhodné, protože diváci vidí všichni stejně dobře a jejich větší počet umožňuje snížit ceny vstupenek, aniž by pořadatelé prodělali. To také dalo turné název U2 360° Tour. Přepravu pódia i zázemí zajišťuje 120 kamionů.

Živé koncerty hudebních velikánů přinášejí velké zisky i v době krize    

Náklady na celé turné se odhadují na sto milionů dolarů, specialisté na zábavní průmysl jsou ale přesvědčeni, že jde o výhodnou investici. Zatímco počet prodaných CD nosičů světově stále klesá, a to i následkem internetového pirátství, živá vystoupení takových veličin, jako jsou U2, naopak nabývají z hlediska příjmů pořadatelů na významu.

Znalci odhadují, že nynější turné irských rockerů může být mimořádně rentabilní a že zisky ze vstupného překonají i rekordní tržby předcházejícího turné U2 Vertigo, které v letech 2005/6 vydělalo přes 389 milionů dolarů.


Česká republika se nové tour kapely U2 nedočká 

Po zastávce v Barceloně zamíří kapela do dalších 13 evropských měst, mimo jiné do Milána, Paříže, Berlína, Amsterodamu, Londýna, Glasgowa, jihopolského Chorzówa poblíž Katovic a do Záhřebu. Poslední show v Evropě uvidí diváci 22. srpna v Cardiffu. Většina koncertů evropské části turné je již vyprodána. Česko v programu turné nefiguruje, zřejmě i proto, že nemá požadovaně velký stadion.

  • Kruhové pódium zajišťuje výhled na skupinu U2 všem divákům autor: Manu Fernandez, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/961/96097.jpg
  • Legendární frontman rockové kapely U2 Bono autor: Manu Fernandez, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/961/96098.jpg