Točna v Krumlově zatím zůstává

Český Krumlov/Sevilla - Přestože otáčivé hlediště v zámeckém parku v Českém Krumlově mělo být odstraněno do konce letošního roku, divadelní představení se před ním budou odehrávat i nadále. Rozhodnutí o prodloužení jeho existence padlo v úterý na 33. zasedání výboru pro světové kulturní dědictví UNESCO v Seville ve Španělsku. Podle vrchního ředitele sekce pro UNESCO a památky na českém ministerstvu kultury Zdeněka Nováka účastníci setkání UNESCO přijali argumentaci české strany a souhlasili s tím, aby točna byla na současném místě a v plném provozu až do roku 2016.

Na odstranění točny se stát s UNESCO dohodly po zařazení Českého Krumlova na seznam světového dědictví v roce 1992. Měla být odstraněna do roku 1999, ministerstvo kultury však rozhodlo o prodloužení její životnosti nejprve o pět let, později se lhůta posunula na konec roku 2006 a ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) v lednu 2006 oddálil konec současného hlediště o dva roky. V roce 2007 pak ministryně Helena Třeštíková předložila harmonogram, který počítá s odstraněním točny ze současného místa právě do roku 2016.

S první točnou točili vojáci

Projekt se zrodil v mysli scenáristy Joana Brehmse, který po roce 1945 působil jako přední výtvarník v divadle v Českých Budějovicích.

První improvizovaná točna se roztočila v roce 1958, aby šedesát diváků mohlo shlédnout inscenaci Jiráskovy Lucerny. Původní točna byla poháněna lidskou silou. O tom ale v té době málokdo z diváků věděl. Úspěch premiéry byl tak obrovský, že následovalo dalších 22 představení, což se později ukázalo jako první krok k založení tradice dnešních letních sezón otáčivého hlediště.


Úspěch představení byl garantován především překrásným prostředím noční zámecké zahrady v Českém Krumlově a využitím letohrádku zvaného Bellarie, nejcennější stavby zahradní architektury v Čechách.

Dnešní točna je poháněna elektromotory a pojme více než 650 diváků. Loni vidělo inscenace v českokrumlovské zámecké zahradě přes 55 000 diváků. Od zahájení provozu v roce 1958 nabídla točna už přes 2810 představení, která zhlédlo více než 1,7 milionu diváků.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově
Zdroj: ČT24