V Brně začal Měsíc autorského čtení - největší v historii

Brno - I letos ustupuje v brněnské Huse na provázku na celý červenec divadlo literatuře - Rakušan s českými kořeny Michael Stavarič zde zahájil Měsíc autorského čtení, nejdelší literární festival v Česku. Jubilejního desátého ročníku se zúčastní přes 120 autorů, což je nejvíce v historii. Číst a besedovat s diváky přijedou tentokrát autoři z Česka, Rakouska a Stuttgartu. Loni se přehlídky, na níž je i letos vstup volný, zúčastnilo asi 10 tisíc diváků.

Z českých autorů na Měsíci autorského čtení vystoupí například loňský laureát Státní ceny za literaturu Ludvík Vaculík, patron festivalu Pavel Kohout, Ivan Klíma, Jan Trefulka nebo Petra Hůlová; mnozí z nich se na festival vracejí poněkolikáté. Z rakouských autorů přijali pozvání mimo jiné Andrea Grillová, zabývající se vedle literatury také biologií, nebo Thomas Sautner, který se věnuje kromě psaní i malířství. Ze Stuttgartu přijedou Reinhard Gröper, Nina Blazonová nebo Christoph Lippelt.

Všechna čtení se konají v Huse na provázku na Zelném trhu, čtení mohou lidé sledovat v přímém přenosu i ze záznamu na internetu. Jazykovou bariéru pomáhají při čtení v němčině překonat projekce textu a na většinu čtení navazují diskuse.

Michael Stavarič (37) žije ve Vídni, narodil se však v Brně. „Mí rodiče uprchli v roce 1979 z tehdejšího Československa do Rakouska, od sedmi let jsem vyrůstal dvojjazyčně,“ uvedl spisovatel. Po studiích pracoval například jako sekretář Jiřího Gruši na českém velvyslanectví ve Vídni. Debutoval v roce 2000 básnickou sbírkou Flügellos (Bezkřídlý). Jeho prozaické dílo Stillborn a dětská knížka BieBu brzy vyjdou v českém překladu.