Pieta pro Jacksona - ne v Neverlandu, ale v koncertní hale v Los Angeles

Los Angeles - Veřejná i soukromá pieta pro amerického zpěváka Michaela Jacksona, který zemřel minulý týden po zástavě srdce, se nebude konat na jeho ranči v Neverlandu, uvedla v prohlášení Jacksonova rodina. Potvrdila ale poté informaci BBC, že rozloučení se zpěvákem by se mělo definitivně uskutečnit v úterý v areně Staples Center v Los Angeles. Jackson v hale, do níž se vejde 20 tisíc diváků, zkoušel svou show, kterou se chtěl v polovině července vrátit po dlouhé odmlce zpátky na koncertní pódia. Naposledy své vystoupení piloval večer předtím, než zemřel.

Rozloučení s popovým králem začne v Staples Center v 10 hodin místního času, tedy v 19:00 SELČ. K mání bude 11 tisíc vstupenek, zájemci o ně se budou muset zaregistrovat. Před veřejným rozloučením se bude konat soukromý obřad jen pro jeho nejbližší. Kolem koncertní haly budou rozmístěny obří obrazovky, aby lidé mohli obřad sledovat i venku.

Kde bude slavný zpěvák pohřben, zatím ale Jacksonova rodina neuvedla, místem jeho posledního odpočinku se stane pravděpodobně losangeleský hřbitov Forest Lawn.

Pohřeb jako součást legendy

Způsob rozloučení s „králem popu“ je důležitý nejen pro jeho fanoušky, ale i pro zpěváka samotného. „Zajímavá je otázka, co vlastně po Michaelu Jacksonovi zbude. Zůstane legenda o člověku, který naplnil americký sen, nebo zbude povědomí o konfliktní osobě, která vyvolala mnoho skandálů? A právě otázky okolo pohřbu rozhodnou o dalším vývoji vnímání této superstar,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 Miroslav Konvalina, ředitel Amerického centra v Praze.

V úterý americká média informovala, že v Neverlandu bude vystavena rakev se zpěvákovými ostatky a jeho fanoušci se s ním budou moci přijít rozloučit. Úřady města Santa Barbara, u něhož ranč leží, se již připravovaly na příjezd desetitisíců lidí. O to, aby byl Jackson pohřben v Neverlandu, usiloval miliardář Thomas Barrack, který spolu s Jacksonem založil joint venture, jenž převzal vlastnictví ranče. Nicméně získat pro to povolení se ukázalo jako komplikované.

Majetek, děti a sláva

Michael Jackson Neverland koupil v roce 1988. V době jeho největší slávy tam byla exotická zvířata, kolotoče, ruské kolo, horská dráha, železnice, autodráhy, spousta hraček. Jackson si sem zval své dětské kamarády. Od čtvrtka, kdy král popu zemřel, mu na toto místo přicházejí fanoušci vzdát hold.

Zpěvák, který zemřel minulý čtvrtek v Los Angeles, odkázal veškerý svůj majetek rodině. O jeho tři děti se má starat jeho matka. Vyplývá to ze závěti, kterou Jackson sepsal v roce 2002 a která byla 1. července doručena k soudu v Los Angeles. V pondělí má soud rozhodnout o dočasném správci zpěvákova majetku zatíženého podle odhadů dluhem 400 milionů dolarů. Zástupce londýnské agentury, která chystala Jacksonův návrat, uvedl, že ze zkoušek na novou show je pořízeno sto hodin záznamu, které by mohly pomoci částečně dluhy vyrovnat.

Jacksonmanie

Vzpomínat na svůj idol nepřicházejí Jacksonovi fanoušci jen do Neverlandu, jeho památku uctívají na mnoha různých místech po celém světě i po týdnu, který uplynul od zpěvákovy smrti. Král popu se stal také výhodným obchodním artiklem, na odbyt jdou jeho alba i předměty, které ho připomínají.

Britové si za pouhé dva dny koupili více než 300 tisíc Jacksonových alb a singlů, v Americe se prodalo nosičů ještě o dalších sto tisíc více. Pro srovnání - v posledním týdnu svého života jich Jackson prodal deset tisíc. A jacksonmanie se nevyhnula ani Česku. „Naše prodeje stouply ze sta na tři tisíce kusů denně,“ potvrdila Zdena Selingerová se společnosti Sony Music. Největší zájem je o výběrové album největších hitů Number Ones a Jacksonovu nejslavnější desku Thriller.

Značka „Michael Jackson“ ale neprodává jen hudbu. Okamžitě po jeho smrti se na internetových dražbách objevila celá řada nejrůznějších archiválií a rarit - vstupenky na koncerty, jeho slavná bílá rukavice, ale například i - za 100 tisíc dolarů - prášky proti bolesti ze zpěvákovy lékárničky.