Rekonstrukce rozhlasu dala budově původní funkcionalistický tvar

Praha - Navrátit budově Českého rozhlasu (ČRo) její původní architektonickou podobu je cílem její rekonstrukce z hlediska památkářů. Oprava budovy, která byla postavena v roce 1933 a přes půl století fungovala bez jakéhokoli zásahu do stavby, začala v roce 2007. Termín jejího dokončení se však posouvá pravděpodobně až na začátek příštího roku.

Nárožní budova rozhlasu na tehdejší Fochově, dnes Vinohradské třídě byla vybudována v letech 1929 až 1932 podle projektu Bohumila Slámy. Počátkem 50. let byla společně se vznikem seznamu nemovitých památek prohlášena kulturní památkou. Objekt ve stylu funkcionalistické architektury tvoří čtyři křídla s objekty studií ve vnitřním prostoru dvora.

Budova prošla v minulosti řadou četných stavebních úprav, které postupně zastřely funkcionalistický vzhled interiérů. „Cílem rekonstrukce bylo očištění od těchto úprav a návrat k původnímu stavu architektonického řešení,“ řekla ČTK mluvčí Národního památkového ústavu Zdeňka Kalová. V tomto duchu byl upraven již hlavní vstup a vstupní hala, kde bylo dle dochovaných fotografií obnoveno také schodiště zrušené v roce 1945 po výbuchu torpéda.  

„Pečlivě restaurována byla dřevěná okna, která jsou mimořádně kvalitní a technicky vyspělá, včetně původního kování. Ocelová výklopná okna kanceláří byla nahrazena tvarovými kopiemi, neboť se dochovala jen zčásti a byla již nefunkční; originály byly uloženy do Národního technického muzea,“ uvedla mluvčí.

Restaurován do původní podoby byl pater noster, včetně všech detailů, jako jsou například popelníky na odložení cigaret, a jediný dochovaný interiér - místnost v mezipatře s dřevěným obkladem stěn a dochovanými prosklenými posuvnými dveřmi. Další interiéry, například zasedací místnosti s dochovaným trezorem, mají být řešeny do podoby původního stavu z doby vzniku budovy s použitím co největšího množství originálních dochovaných prvků.

Pro uložení moderních rozvodů kabeláže rozhlasové techniky se podle památkářů použily technicky i esteticky vhodné podhledy. Dochované obklady stejně jako další originální vybavení (dveře, kování) byly zachovány nebo doplněny kopiemi. Rekonstrukce zatím není ještě zcela uzavřena. Na dokončení čekají ještě bílé obklady dvorů, luxferové výplně oken a fasády.

Výsledkem největší rekonstrukce v historii budovy má být ucelený rozhlasový komplex mezi ulicemi Vinohradská, Balbínova a Římská. Rekonstrukce měla stát 524 milionů korun. Opravy se prodlužují a prodražují, údajně by měly stát až o sto milionů korun více.